Gyurcsány Ferenc ünnepi beszéde 2012. március 15-én


 

Szép napot kívánok!

Köszönöm, hogy eljöttek!Petőfi megvetné Orbánt. Meg is lenne rá minden oka. Amiben hitt Petőfi,hittek a Márciusi Ifjak,abban nem hisz Orbán. Ha forradalom volt, ami március 15-én kibuggyant, előtört a magyarok legjobbjainak szívéből, mert több szabadságot adott a nemzetnek,több szabadságot adott polgárainak, akkor az, amit Orbán csinál, az ellenforradalom. Azt mondta Jókai: A mai nap, március 15-e Petőfi napja. Ha Petőfi napja volt, akkor nem lehet Orbán napja. Nem lehet Orbáné, bár ünnepelnünk kellene, lelkünkben ünnepre készülünk, de lássuk be, magam is részben ezért öltöztem feketébe, inkább temethetjük, gyászolhatjuk mindazt, amit ’48 elért, megmutatott, mintaként kínált Magyarországnak, nagyon sokáig Európának.

Mindezt eltemetni jött Orbán 2010-ben,munkáját a nemzet kárára, nem a dicsőségére: Önmaga szégyenére „kiválóan végzi”. 1848 márciusa meghozta a sajtó szabadságát, Orbán meghozta a sajtó cenzúráját. 1848 Eötvös Józsefe az egyházakról, mint magántársaságokról beszélt, aki azt mondta, hogy szabad államban legyen szabad az egyház, ne legyen köze az államhoz, ehhez képest ami ma történik, az egy új, privilégiumokkal felszerelt, előjogokkal helyzetbe hozott, konzervatív, keresztény államalakulat.

1848 több szabadságot, lehetőséget hozott az ország legszegényebbjeinek, felszabadította a jobbágyokat. Orbán az új nyomorultak tíz és százezreit teremti meg. Magyarország március 15-e ünnepén 2012-ben nem a remény, nem a lehetőség országa, hanem a reménytelenségé és az elfogyott lehetőségek országa. Azzal vádoljuk Orbán Viktort, hogy ellopta, megtagadta, elhazudta ’48-at, ő az utolsó, akinek joga van ünnepelni, ő az utolsó, aki hivatkozhat Batthyányra, Széchenyire, Táncsicsra, Eötvösre, bármelyikre. Batthyány szégyelli, hogy ilyen utódja van.

Petőfi „kutya alázatosságú” országról beszélt. Mi nem akarunk kutya alázatosak lenni. És mi nem akarjuk, hogy Magyarország kutya alázatosságú legyen. Az elmúlt években sokszor elmondtuk, mit gondolunk erről a világról. Amit el lehet mondani Orbán kormányáról, azt elmondtuk. Elemezgethetünk még, de ezzel nem leszünk beljebb. Elmondhatjuk, mit gondolunk erről a kormányról és Orbán rendszeréről, de ettől még az urakat és hölgyeket ez nem hatja meg. Billegethetik még sokan, hol jobb, hol közepesebb minőségben önmagukat, mutogathatják önmagukat, de ez lassan nem lesz elegendő. Azt szeretném mondani, hogy azok, akik húszéveznek,nyolcéveznek,nem látják, hogy bár nem voltak hibátlanok az előző kormányok, a leglényegesebben, a szabadság megtartásában, a harmadik köztársaság óvásában, az emberi méltóság védelmében mindig helyén volt a szívük és az eszük.

Jött egy új kormány, Orbán  kormánya. Nem az a baj, hogy itt-ott hibázik, itt-ott téved. Ilyen van. Emberek és kormányok időnként hibáznak és tévednek. A baj, hogy a közös kincset, a demokratikus Magyar Köztársaságot, a harmadik Magyar Köztársaságot veszi el tőlünk. Ez az igazi baj. Világossá kell tennünk, hogy folytatni azt, mondjuk a kritikánkat reggel, délben és este, az nem lesz elegendő. Az orbáni ellenforradalom eszköze az orbáni alkotmányos puccs. Azt mondja Magyarország korábbi alkotmánya és  mondja Orbán mostani alaptörvénye is, hogy senkinek a tevékenysége nem irányulhat a kizárólagos hatalom megszerzésére, vagy annak gyakorlására. Ez alkotmányos kötelesség, védelme a többség plurális demokráciájának. Orbán tevékenysége a hatalom megszerzésére és a hatalom gyakorlására irányul. Orbán megmondta: ez a centrális erőtér politikája. 

Az alkotmány világosan beszél.Azt mondja, mindenkinek joga és kötelessége fellépni az ilyen törekvéssel szemben. Kötelessége Önöknek, Nektek, kötelessége minden magyar intézménynek. Ha kötelessége mindenkinek, akkor van legalább egy intézmény, amelynek kitüntetett felelőssége van. Ez az intézmény a Magyar Alkotmánybíróság. Azért ülnek benne kiváló férfiak és asszonyok, hogy a demokratikus Magyarország alkotmányos alapjait védjék.

Barátaink, szövetségeseink a Szabadság és Reform Intézetben beadványt készítettek az Alkotmánybíróságnak, mondja ki, hogy sarkalatos törvények sokaságával, a kinevezési jog torz gyakorlásával Orbánék az alkotmányos hatalmat kívánják birtokolni, ezért mondja ki az Alkotmánybíróság, hogy ez a hatalom nem  illegitim, de illegális is, alkotmányellenes és törvénytelen. Az Alkotmánybíróság a beadványt érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A Szabadság és Reform Intézet ezen elutasító határozat után az elmúlt napokban alkotmányos panasszal élt. Jól tette.

Azt szeretnénk mondani az Alkotmánybíróságnak, hogy nem futamodhatnak el. Magas tisztségük nem arra való, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant, hanem utolsó menedéket nyújtsanak a demokratikus alkotmányos rend őrzői számára, a demokrata sokaság számára. Szeretnénk kérni az Alkotmánybíróságtól,  ne legyen gyáva, ne fordítsa el a fejét. Azt kérjük tőle, hogy vegye napirendre az alkotmányos panaszt, és érdemben vizsgálja meg a beadványt. Azt szeretnénk mondani e kiváló férfiaknak és asszonyoknak, hogy ha harminc napon belül elutasítják a beadványt, vagy nem veszik érdemben napirendre, akkor mához harminc napra alkotmányos blokád alá vonjuk az Alkotmánybíróság épületét  Az nem létezhet, hogy egy ország azért megy tönkre: akiknek az lenne a dolga, hogy megvédjék ez ország alkotmányos talapzatát, azok nem merik tenni a dolgokat. Felhívjuk őket a felelősségükre, és meg fogjuk nekik mutatni, hogy vannak elegen, akik készek ezért Magyarországon személyes erőfeszítést is tenni, és ha mi erre készek vagyunk, akkor arra kérjük, legyenek ők is készen erre.

 

Drága Barátaim!

Magyarországon koalíciós kormány van. Nem Orbán-Semjén kormányára gondolok, hanem Orbán és Simicska kormányára. Magyarországon nem Fidesz–KDNP-kormány van, hanem Orbán a szolnoki fiúkkal, Nyergessel, Simicskával egy külön világot épít. Orbán nem egyszerűen átépíti a magyar demokratikus világot, hanem épít valami mást is. A szervezett felvilágot, egy, a világ által nem ellenőrizhető, a Fidesz politikai hatalmának árnyékában épülő árnyék üzleti gazdagságot, amelynek egyetlenegy célja van: a gazdaság, az üzlet világával kiszolgálni, megtámasztani Orbán politikáját, segíteni, hogy az antidemokratikus politikának meglegyen a maga anyagi, üzleti, pénzügyi erőforrása.Húsz éve látjuk, hogy mi történik a magyar politikában. Húsz éve szégyenlősek vagyunk ebben az ügyben.

Az elmúlt húsz évben nagyon sokszor találkoztunk politikai korrupcióval, de amit most látunk, az más. Az eddig látott politikai korrupció egyes tisztességtelen embereknek a hatalommal való visszaéléséből származott. Ennek a szituációnak a különlegessége, hogy a politikai korrupció a hatalomgyakorlás közvetlen forrása és részese lett. Nem véletlen, nem hiba, hanem rendszer lényeg az, ahogyan e politika árnyékában az államhatalom eszközeinek,forrásainak felhasználásával épül,amiről senki nem beszél, nem akarja lerántani a leplet, és amely világban az üzlet normál törvényei nem érvényesek.

Segítséget szeretnék kérni Önöktől, Tőletek, bátor férfiaktól és asszonyoktól, közgazdászoktól, jogászoktól, mérnököktől,  akik nem félnek, hogy alakítsuk meg a Tiszta Kezek Bizottságát, és mutassuk meg Magyarországnak, hogy milyen a Fidesz árnyék üzleti világának a háttere. Leplezzük le, mutassuk be, hozzuk nyilvánosságra, hogy ez egy erkölcstelen hatalom, ami itt épül.Egy német konzervatív politikust, Robert Schumant idézve azt mondja a miniszterelnök,Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Azt hiszem,nincs igazad,Miniszterelnök úr! Amikor Robert Schuman ezt mondta, akkor a keresztény értékekre, elvekre gondolt. A jóság becsületére, a szeretetre, a megbocsátás képességére, a szegényhez való odafordulás emberi erejére.

Amikor Orbán a kereszténységről beszél,nem erről beszél.A papok hatalmáról beszél, a Vatikán hatalmáról beszél, előjogokról beszél, és privilégiumokról beszél. Ha ebben az értelemben lesz keresztény Európa, akkor  Európa nem lesz. Vagy nem akként, amiként mi szeretnénk látni. Ezért mi azt válaszoljuk neki: ha Európa keresztény lesz, akkor nem lesz. Tisztelt ünneplő, vagy éppen a temetés fájdalmát átérző Barátaim! Ez az ország hatodik éve azt tapasztalja, hogy egyre nehezebb az élete.  Sokaknak a villanyszámla kifizetése is iszonyatos nehézség. Megvenni a gyógyszert, az egyre több számolást igényel hónap elején. Miközben ilyen az élet, vannak, akik gond és baj nélkül privilégiumokat élveznek. Rendben van-e, hogy az egyházi személyeknek, miközben mindenki másnak kell, nekik nem kell gépjárműadót fizetni? Azt hiszem, nincsen rendben. Rendben van-e, hogy miközben növekednek a közterhek, az egyházi személyek jövedelme, keresete után hivatalosan, legálisan, törvényben adott kedvezményekkel mindenkinél kevesebb közterhet kell fizetni.Miért különbek, mint más magyar polgár? Miért jár nekik több, mint bárkinek, aki osztozni kényszerül a nemzet sanyarú sorsában?

Arra szeretném kérni a főtisztelendő érsek és püspök urakat, 1848 szellemében, amikor a kiváltságosoknak volt ereje lemondani a saját kiváltságaikról, nyissák ki érseki, püspöki palotáikat, nyissák ki a püspöki kerteket, s maguk kezdeményezzék az előjogokról való lemondást.A szent tanítás nevében szeretnénk, ha az alázatot, a szeretet érvényét mutatnák meg, hogyan lehet a magyar emberektől távol, kiváltságokkal teli életet élni. Azt szeretnénk, ha osztoznának a nemzet polgárainak sorsában, ha azért lehetnénk büszkék a magyarországi történelmi egyházakra, mert épp annyit küzdenek, mint mi, mert épp annyit tesznek a közösségért, mint mi, és nem visszahúzódva palotáikba, parókiáikba, miénknél könnyebb, jobb, kedvezőbb feltételekkel, kiváltságokkal élik mindennapjaikat. Ha így tesznek, megbecsülést fognak kapni. Ha nem, el fognak tőlük fordulni a magyarok.

 

Drága Barátaim!

Tegnap kaptuk a hírt, hogy Orbán és világa nem kívánja megengedni, hogy a DK-nak frakciója legyen. Úgy nézek ki, akitől félni kell? Úgy néz ki Molnár Csaba, akitől félni kell? Legfeljebb a Vadai Ági. De őt majd kezeljük.Miközben próbálom oldani a feszültséget, mindez nem rólunk szól. Nem a tíz emberről.Arról,hogy Orbán, aki 1989-ben egy új, szabad Magyarország nevében búcsúzott Nagy Imrétől és mártír társaitól,  Orbánról  kiderült, nem a diktatúrával volt baja, hanem hogy nem ő volt a diktátor. Nem rendszert kívánt váltani, hanem diktátort. Ez nincs rendben. Szomorúan megjegyzem, nem lennénk itt, nem lennénk ebben a helyzetben, ha volt barátaim, kollegáim, társaim a MSZP-ben nem játsszák el azt a szégyenletes akciót, amit megtettek  októberben. Talán akkor sem lenne frakció, de nem könnyítették volna meg a Fidesznek a dolgát. Sajnálom. Nem haragszom rájuk Amit gondolok, azt nem mondom el. Nem sok szépet.

Azt kérném a demokratikus magyar nyilvánosságtól, a magyar közélettől és az ellenzék pártjaitól, emeljék fel szavukat e szégyenteljes szándék ellen. Visszamenőleg és utólag nem lehet beavatkozni a közjogi rendszerbe, a parlamenti képviselőt megillető jogokba. A  parlament kimondta, hat hónap múlva  jogunk lesz frakciót alakítani. A  parlament köpi szembe önmagát, a demokratikus Magyarországot, hogyha mindezt megteszi. Azt mondjuk, ne tegyék.Ha  megteszik, és ez lesz a vége, arra kérek mindenkit, valamennyi pártot, a nyilvánosság fórumait, újságokat, rádiókat,televíziókat, a döntésétől függetlenül kezeljék úgy a képviselőcsoportot, mintha frakció lenne, kezeljék úgy Molnár Csabát, mint frakcióvezetőt. A jog, a tisztesség értelmében a frakció nem lesz, ez van. Mi szabadelvű, szociális demokráciában, ilyen elveket valló Magyarországban hiszünk.

Azt gondoljuk, az ország erejénekforrása, sokan, sokfélék vagyunk.Mindenki az lehet, amit érez legbensőjében.A szabadelvűség nem szabadosságot,nem az alapvető emberi értékek elhazudását jelenti, az ember legmélyebb tiszteletét a választásával, a maga által választott út engedésével. Nincs a szabadelvűségnek Európában alternatívája.Annak sincs, amit konzekvensen képviselünk: Nemcsak magunkért vagyunk felelősek, a másik emberért, osztozni kell a szenvedésében, hogy felelősségünk túlterjed saját magunk és családunk határain. Dolgunk van városunkkal, nemzetünkkel, úgy kívánunk magyarok lenni és maradni, hogy mi már itthon érezzük magunkat Európában.Széchenyivel,Batthyányval egy európai,szabadelvű,szociális,demokratikus Magyarországot szeretnénk.

Erre gondolok, amikor azt mondom, hogy Magyarországért és a köztársaságért! Köszönöm szépen.

Szerző: Szilárd bácsi  2012.03.19. 08:59 1 komment · 2 trackback

Címkék: gyurcsány koalíció elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr414325257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.23. 08:49:44

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Trackback: A terrorista 2012.03.19. 10:19:28

Na jó, most már tényleg kíváncsi lettem. Mi a francért rettegnek még mindig a jobboldalon egy olyan pojácától, aki már évekkel ezelőtt megbukott az egykor rászavazók szemében is, és egy 3-4%-os pártocska élén vegetál? Mi szükség van arra hogy lex-Gyur...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.27. 13:45:45

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a
süti beállítások módosítása