Tavaszi szél vizet áraszt

Még ugyan csak tél eleje van, még előttünk egy hosszú, küzdelmes választási kampány, de azért már látszik a fény az alagút végén: Van reménye az egyszerű embereknek arra, hogy jövőre jobban élünk majd, mint az elmult négy évben! Egy élhetőbb ország képe rajzolódott ki a láthatáron.

Hogy mire alapozom mindezt? Két dolgot említenék:

  1. A hangulat alakulását. Az emberek megelégelték az összefogás körül kialakult herce-hurcát,elegük lett a megegyezésre képtelen vezetők kinyilatkoztatásaiból! Összefogást akarnak látni Orbán rendszerének leváltása érdekében!

  2. December elsején felcsillant a remény: Végre egy olyan Programbeszédet hallhattunk, amire már régóta vágyott az ország boldogtalanságban élő népe.

Két írást ajánlok elemzésre:

Az egyik az MSZP-n belül érzékelhető feszültségről szól,

a másik egy reménytkeltő Tavasz eljövetelét ígéri.

Azt hiszem, aki veszi a fáradságot elolvasni /vagy meghallgatni/ az írást, nem lesz nehéz eldöntenie a Tavasz sorsdöntő kérdését:

Hát én immár kit válasszak”?

http://mobile.hirhatar.hu/hirhatar/elegedetlenseg-az-mszp-ben/32288

Hiába mondja Botka László, Mesterházy Attila vagy Szanyi Tibor, hogy nincs szükségük Gyurcsány Ferencre és a DK-val kötendő szövetségre, a párttagság ezt másképp gondolja.

A Hírhatár úgy értesült, hogy a szocialisták háza táján forrongás tapasztalható. A tagok nem értik, mi baja a pártvezetésnek a Demokratikus Koalícióval és Gyurcsány Ferenccel, amikor szocialisták, DK-sok és a Szolidaritás aktivistái tudtak együtt kampányolni Monoron, Fóton, Baján, Vácott, Szigetszentmiklóson. Sokan azzal érvelnek, hogy a hárompárti összefogás bizonyított, hiszen több időközi választást ezzel sikerült megnyerni, másutt pedig a vereség ellenére minden előzetes várakozást messze felülmúló eredményt elérni. 

 

Először akkor derült ki, hogy nincs nyugalom a szocialisták háza táján, amikor néhány Pest megyei szervezet (Diósd, Szigetszentmiklós, Budaörs) levélben jelezte a pártvezetésnek, hogy összefogást akarnak. Aztán egy egész Csongrád megyei alapszervezet, az ásotthalmi döntött úgy, hogy átlépnek a DK-ba. Többen úgy gondolják, mivel ott Botka László a megyei elnök, és őt érintette érzékenyen az átigazolás, ez szerepet játszik a mostani, Gyurcsány-ellenes kirohanásaiban is. Az MSZP választmányi elnöke legutóbb azt állította, hogy az emberek elutasítják a Gyurcsány-kormány időszakát. Ugyanő hét évvel ezelőtt - már az őszödi beszéd kiszivárgása után - így fogalmazott:  „Ez a kormány felvállalt olyan régi adósságokat, akár az egészségügy, akár az oktatás területén, akár az államháztartás rendbetételében, amik nem jelentenek rövid távon népszerűséget, de mindenképpen az ország alapvető érdeke, hogy meg tudjuk ezeket tenni” 

 

Tegnap Borsodban, a küldöttgyűlésen az történt, hogy hiába utazott oda Simon Gábor és Molnár Zsolt, Gúr Nándor megyei elnökkel együtt magukra maradtak. A jelenlevők szinte mindegyike a DK-val való megegyezés és a tárgyalások újranyitása mellett érvelt, végül határozatot fogadtak el, amely szerint levélben fordulnak a párt országos elnökségéhez, összefogást sürgetve. Hasonló esett meg korábban Pécsett is. Ott Puch László kapott hideget-meleget, és a párttagok azt követelték, Mesterházy Attila maga utazzon oda és adjon tájékoztatást a kialakult helyzetről. Ez meg is történt, de nem segítette a békét, hogy a pártelnök másfél órát késett a megbeszélésről. Nem is tudta meggyőzni a jelenlevőket.

 

Másutt is előfordul, a saját jelölt híján csalódott helyi MSZP-sek vonakodnak felsorakozni egy többnyire más városból, olykor más megyéből odaejtőernyőztetett E-14-PM-es jelölt mögé. Nem tudják, hogyan lehetne megoldani, hogy egyéniben egy más párt tagjának, egy korábban MSZP-t ütő volt LMP-snek dolgozzanak, és hogy ezt hogyan hangolják össze a saját pártlista népszerűsítésével.Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP vezetése meghallja-e a tagság hangját. A párt kibővített Országos Választási Bizottságában több olyan politikus kapott helyet, aki már akkor is ellenfele volt Gyurcsánynak, amikor az kormányfő volt.

 

A DK elnöke azt javasolta, az MSZP és az Együtt-PM december 10-ig kérjen felhatalmazást pártjaik erre hivatott testületeitől: Megkezdődhessenek a három párt közötti tárgyalások, amely kibővíthető lenne mindazokkal, akik felléptek október 23-án. Gyurcsányéhoz hasonló tartalmú kérést fogalmazott meg Bokros Lajos is. A Demokratikus Koalíció azonban mindaddig, amíg nem kap érdemi választ, önállóan, 106 jelölttel készüli a választásra.

 

Azt hiszem, erre a problémára csattanós választ adott Gyurcsány Ferenc december elsejei beszédében. Ha ezt sem hallották meg az MSZP vezetői, akkor nem csak süketek és vakok, hanem hülyék is! Hülyékre pedig értelmes emberek nem bízzák még a kutyájuk vezetését sem, nem egy országét!

Magyarország TÖBBET ÉREDEMEL!

Tizenhat pontban összeszedett PROGRAMOT!

Amit kizárólag a DK és vezetője, Gyurcsány Ferenc képes végrehajtani! Természetesen az EMBEREK segítségével.

December a "csodavárás" időszaka. A CSODA megszületett:

A 16 pont, a PROGRAM képében. Már csak az a KÉRDÉS:

Születik belőle egy ÚJ MAGYARORSZÁG, vagy marad Orbán maffiaországa. Hogy a csoda megtörténhessen, szükséges hozzá elégséges AKARAT,

megfelelő BÁTORSÁG és hit abban, hogy most az egyszer jó lóra teszünk:

Mert sem Horthi fehér lova, sem Orbán dakota döglöttje nem alkalmas arra,

hogy kihúzza Magyarországot abból a mocsárból,

ahová az elmult SZÁZ ÉV JOBBOLDALI VEZETÉSE belevitte az oraszágot!

Ehhez már egy MURAKÖZI TEHERBÍRÓ ló szükséges,

amely minden akadályon át ki bírja húzni országunkat az évszázados mocsárból. De ehhez SEGÍTSÉG KELL: A HIT EREJE!

Hinni magunkban, hogy képesek vagyunk rá!

Hinni Vezetőinkben, hogy ALKALMASOK RÁ!

Hinni az Emberekben, hogy legalább ECCER tudnak jól dönteni!

Mert nem az a LÓ A NYERŐ,

amelyik a legnagyobb HAZUGSÁGOT is elhiteti a Néppel!

Hanem az, amelyik megmondja a tutit!

TIZENHAT PONTBA FOGLALVA!

Gyurcsány: hatalmas vereséget kell közösen mérnünk Orbán Viktor rendszerére

(mzs) 2013.12.02.05:23

Tizenhat pontból álló programot hirdetett meg Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap Budapesten, azon a rendezvényen, amelyen bemutatták a párt budapesti jelöltjeit is. A programot februárban véglegesítik, és további 70-80 ponttal kiegészítik. Az alábbi olvasható program a magyar médiát nem érdekelte:

http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/343522_gyurcsany_hatalmas_vereseget_kell_kozosen_mernunk

Gyurcsány Ferenc beszéde (némileg szerkesztett, rövidített változat).

A politikus, ha demokrata, egyben szabadságharcos is

Nem azért mentünk el politikusnak, mert autófényezőnek nem szeretnénk visszamenni. Hasonlót mondtam 2006-ban. Sokan imádják azt a beszédet, mások a hátuk közepére sem .Sokan álmodnak egy jobb Magyarországról. Egy élhetőbbről. Olyan országról,amelyben ott van mindenki számára a lehetőség, hogy az legyen, amennyi tehetség, szorgalom, tudás, tenniakarás benne van. Olyan országban, amelyben nem tartja fogságban egyetlen gyermekét sem a származása, olyan országról, amely kinyitja a lehetőségek világát mindenki előtt. Sokan álmodnak egy ilyen országról. De azoknak, akik politikusnak szegődnek és nem autófényezőnek, nem az a dolguk, hogy csak álmodjanak: a politikus cselekszik, tesz. A politikus nem álmodik, megpróbál programot adni nemzetének, vagy ha a helyi politikáról van szó, falvának, városának. A politikus küzd igazáért, küzd a viszonyokkal, amelyekről úgy gondolja, hogy béklyóban tartja nemzetét. A politikus, ha demokrata,egyben szabadságharcos is. Ha nem fülkeforradalmár, hanem demokrataként érvekkel, mondatokkal, szavakkal, programmal a nemzete javát próbálja szolgálni. Akik a teremben ülnek, jelentős része már ma is politikus. Nemcsak aktivista, hanem helyi képviselőtestületben, vagy éppen a törvényhozásban teszi a dolgát. Sokan képviselők szeretnének lenni, a törvényhozásban szeretnék meggyőződésüket közjoggá, törvénnyé alakítani. Akik felhatalmazást kapnak kormányzásra, hogy ez egy jobb ország legyen. Nem azért küzdenek, hogy több legyen a fizetésük, mint ha ápolónők, orvosok, tanárok, mérnökök vagy gazdálkodók lennének. Nem fizetésért mennek harcba, hanem a meggyőződésükért. Azért, hogy ebből egy jobb Magyarország legyen, úgy is mondhatnám, hogy polgári Magyarország. A polgári Magyarország azt jelenti, hogy szabad, független, cselekvőképes polgárok legyenek, olyanok, akik saját belső meggyőződésükből nemcsak önmagukra vigyázva, nemcsak önmagukért felelősséget viselve dolgoznak családjukért, dolgoznak városukért, dolgoznak hazájukért.”

Orbán önkényével szemben a sokszínű demokratikus sokaság összefogására van szükség



Azért hoztuk létre ezt a pártot két évvel ezelőtt, mert azt gondoltuk, Orbán önkényével szemben a sokszínű demokratikus sokaság összefogására van szükség a különböző baloldali színezetűeknek, szabadelvűeknek, mérsékelt demokratikus konzervatívoknak. Együtt alkotják a Demokratikus Koalíciót. Ők azok, akik kimondják, amit más csak körülír. Megtesszük, amit a többiek csak megúsznának. Ki akarjuk mondani és meg akarjuk tenni. Nem akarunk kompromisszumot kötni az önkénnyel,nem akarunk alkut kötni velük, hanem le akarjuk győzni tisztességes és jogszerű eszközökkel. Ezt fogjuk képviselni a kampányban, azt amit eddig is képviseltünk.”



Egy szabad, demokratikus, nyugatos Magyarország eszményét képviseltem mindig



Persze sok év eltelt azóta, amióta én is politikus lettem. Visszatekintve saját politikai pályafutásomra azt gondolom, a legfontosabb ügyekben mindvégig ugyanazt képviseltem. Egy szabad, demokratikus, nyugatos Magyarország eszményét. Olyan országot, amelynek polgárai nem az államtól vártak feltétlenül gyámolítást. Időnként kell a védelme, a segítsége, de inkább saját teljesítményükre, tudásukra, erkölcsükre, munkájukra építkezve akarnak ennek a csodálatos országnak, hazánknak, Magyarországnak a polgárai lenni.”



Nem forradalmat akarunk, hanem tisztességes demokratikus küzdelmet



Hisszük Batsányival együtt, vigyázó szemünket Párizsra kell vetni. Hisszük, a mai miniszterelnökkel szemben, aki Batsányit félreértve azt gondolja, hogy vigyázó szemünket inkább Bakura vessük. De nem értünk vele egyet. Olyan dolgokat fogok ma elmondani, amely készülő választási programunkba enged betekintést. 16 pontban. 16 pontban, ahogyan 1956-ban is a pesti egyetemi ifjúság 16 pontban szedte össze követelését.Nem forradalmat akarunk, hanem tisztességes demokratikus küzdelmet, amelynek a végén a demokraták széles összefogással, egymásba kapaszkodva megdöntik Orbán önkényuralmát. Ez a legfontosabb. Nem állítom, hogy a 16 pont készülő választási programunk legfontosabb 16 pontja. Már csak azért sem, mert ki tudja, hogy kinek mi a legfontosabb. Olyan javaslatokat fogunk megfogalmazni, amelyekről azt gondoljuk, hogy jól példázzák, hogyan is gondolkodnak a Demokratikus Koalícióban  Magyarországról. Hogyan gondolkodunk a 2014 utáni évekről. Lesznek a pontok között általánosabbak és lesznek nagyon konkrétak. S mire a végére jutunk majd a választási program elkészítését övező vitáknak, beszélgetéseknek, és valamikor a februári kongresszusunkon véglegesítjük ezt a programot, addigra ez a 16 pont talán egyik-másik helyen módosul, de mindenképpen ki fog bővülni még további, ki tudja, 70-80 konkrét javaslattal arról, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé, szerethetőbbé ezt az országot.”



Európai jövőt kívánunk Magyarországnak



Nagyon egyszerű a mondatom. Európai jövőt kívánunk Magyarországnak. Európait, ahol gyermekeink, unokáink életében elképzelhetőnek gondoljuk, hogy létrehozhatjuk az európai egyesült államokat. Lehet félnünk Európától, azt gondoljuk, hogy Magyarország a hazánk, Európa pedig az otthonunk.”



Eurót forint helyett



Bár beleirthatják az Alaptörvénybe, hogy a forint a hivatalos fizetőeszközünk, 2018-ra közös szándékkal, közös akarattal, küzdelemmel megteremthetjük az euró bevezetésének feltételeit, 2020-tól azt szeretnénk, ha Magyarországon, hasonlóan sok más országhoz, mi is euróval fizetnénk. Eurót forint helyett.”



Hazafiak, nem nacionalisták



Hazafiak vagyunk, de nem nacionalisták, nem ülünk fel a Közép-Európát oly sokszor béklyóba kötő nacionalizmusnak, akkor sem, ha úgy látom, hogy a demokratikus jobboldal a küzdelemben elesett, amikor képtelen megérteni, hogy a magyar nemzet mint politikai közösség az itt élő, hétköznapjaiban osztozó, időnként persze külföldön is munkát vállaló emberek közös hazája.”



Azoknak legyen választójoga Magyarországon, akik osztoznak közös sorsunkban



Dacára annak, hogy azzal kell sokszor szembenéznünk, hogy lehazaárulóznak bennünket. Ez a vád lepereg, mert hisszük, tisztes hazafiként jövőbe nézve azt kell képviselnünk, azoknak legyen választójoga Magyarországon, akik osztoznak közös sorsunkban, akik állandó lakhellyel itt élnek, akik itt fizetnek adót, akik vállalják döntésük következményét. Ez a tisztességeshazafiság.”



Valamennyi polgár szabad politikai, vallási meggyőződésében: elválasztani államot-egyházat, felmondani a Vatikáni Szerződést



Jó kétszáz éve Európa egyes nemzetei – mi későn csatlakoztunk e nemzetek sorába – megértették, hogy polgárnak lenni, demokratikus országot teremteni azt jelenti, hogy valamennyi polgár szabad politikai, vallási meggyőződésében, választott ízlésében, kultúrájában, és ennek érdekében, hogy szabad lehessen, az istenhit gyakorlását magánüggyé tették és az államot elválasztották az egyháztól. Ilyen Magyarországot akarok. Azt akarjuk, hogy Magyarországon a vallásos meggyőződés a legszentebb magánügy legyen. Hogy ezt elérhessük, ezért a Demokratikus Koalíció azt fogja kezdeményezni, hogy mondjuk fel a Vatikáni szerződést, azt fogjuk kezdeményezni, hogy szüntessük meg az összes egyházi privilégiumot és szüntessük meg az egyházaknak nyújtott hitéleti támogatást, mert az az egyházaknak a hívőknek közös magánügye.”



Megdöbbentő szegénység – szolidaritási bankot!



Járva az országot megdöbbentő szegénységet látok. Ebben a budapesti szállodában jól öltözött hölgyek és férfiak társaságában nehéz elhinni, hogyan tart csapdában a filléres szegénység, hogyan használják ki nagyon sokan a szegénység vámszedői ezt a fajta reménytelen helyzetet. Még mindig dúl az uzsora, és népszerűek a gyors hitelt nyújtó intézmények. Előbb a hitel csalóka öröme, utána pedig jön a még nagyobb szegénység. Bár sokan mondják, hogy ne kössük össze a hitéleti támogatás dolgát szociális kérdésekkel, mégis: ha dönteni kell, hogy mire költünk, márpedig előbb-utóbb dönteni kell, akkor azt mondom, Ferenc pápával egyetértve letérdelni a szegényekhez, ájtatosság helyett pedig alapítsuk meg a legszerényebbek bankját, a szolidaritási bankot. Abból a pénzből, amelyet ma alapvetően hitéleti támogatásra fordítanak.”



A gazdaságban elsősorban a magántulajdonnak, a piacnak és a versenynek kell szabályoznia



Gazdasági ügyekben hiszek a versenyben, a magántulajdonban, hiszem, hogy a piac hosszabb távon okosan és helyesen dönti el, hogy ki és mi a sikeres, és nem hiszem, hogy az államapparátus helyettesíteni tudná a piacot. Ha úgy tetszik – mondom ezt jobboldali kritikusaimnak –, e tekintetben én és a Demokratikus Koalíció is szabadelvű, de csak annyira, mint minden nyugat-európai demokratikus párt. Azt gondoljuk, hogy a gazdaságban elsősorban a magántulajdonnak, a piacnak és a versenynek kell szabályoznia a dolgokat”



Lehessen élni azokon a területeken, ahol a reménytelenség az úr



Igen ám, járva az országot, a régiók sokaságát látjuk, ahol már alig van élet. Ormánság, Dél-Békés,Abaúj, nem folytatom. Eltelt a rendszerváltás óta 20 év, és ezek a területek nem gazdagabbak, hanem szegényebbek lettek. Szürke a világ, mozdulatlan, szinte reménytelen. Lehetünk-e mi annyira piacpártiak, hihetünk-e annyira a versenyben, hogy ne látnánk, hogy ide magántulajdonra alapozva gazdasági élet és ebből fakadó normális hétköznapok világa nem fog érkezni. Ne legyünk dogmatikusok. Több mint húsz év tapasztalata után azt mondom önöknek, ezekben a térségekben csak akkor lesz újra viruló élet, ha a jövendő kormány kijelöli a különleges gazdasági övezeteket, átfogó járulék és adóengedményekkel, oktatással, a helyi közlekedés megszervezésével, ha kell közvetlen kockázatvállalással, szerepvállalással kisebb-nagyobb vállalkozások elindításával közreműködik. Ha nem lesz ott a kormány,nem lesz ott az állam, ha nem adott lehetőséget az önkormányzatoknak, akkor marad a leépülés és a reménytelenség, mert ezekben a térségekben a magántőke önmagában nem fog prosperitást hozni. Akkor változtassunk. Teremtsük meg ezeket a speciális gazdasági, szociális övezeteket és tegyünk egy közös erőfeszítést, hogy jól lehessen élni azokon a területeken is, ahol ma a reménytelenség az úr.”



Őrült dogma tartja a mai napig fogságban a magyar földpolitikát



Egykoron Magyarország mezőgazdasága a világ legjobbjai közé tartozott. Falun azért lehetett élni, ez a mezőgazdaság eltartotta a falvak népét, ennek jövedelméből házak százezrei épültek, hogy a fiatalok vissza tudtak menni a saját falvaikba, még ha el is indultak korábban egyetemekre vagy bementek a városba középiskolába. Ma a magyar falu egyhelyben topog és lehet, hogy már ez is túlzás. A kilencvenes évek elejétől a magyar jobboldal felszámolta azokat a mezőgazdasági vállalkozásokat, amelyek tevékenysége munkát tudott adni a falusi emberek millióinak. Egy őrült dogma tartja a mai napig fogságban a magyar földpolitikát, hogy társas vállalkozásnak nem lehet földtulajdona. A magyar baloldal meg fél és retirál, és amiatt aggódik, hogy mit mondanak rá, ha azt mondja, föld nemcsak a családi gazdának kell, hanem mindazoknak, akik e földtulajdon bázisán fejlett technológiával, magas hozzáadott értéket teremtve állattenyésztést, kertészetet, szőlészetet tudnak meghonosítani, ezreknek, tízezreknek tudnak munkát adni . Ehhez az kell, hogy felszámoljuk azokat az átok-család földbérleti szerződéseket, amelyeket ez a kormány az elmúlt hetekben, hónapokban megkötött. Ilyen birtokpolitikát akarok.”



Kétfajta Magyarországot tartunk fent, a hivatalosság Magyarországát és a valóság Magyarországát



Minden vidéki út első állomása: helyi kis és középvállalkozókkal találkozunk. A kép nagyon egyforma. Alig találok olyan kis- és középvállalkozót, aki miután rájött, hogy nem a NAV-tól, vagy az APEH-től jöttem, ne vallaná be, bizony itt van egy hivatalos üzleti terv, van elszámolása a gazdasági tevékenységnek, és van egy valóságos. A valóságosban minimálbéren van bejelentve mindenki, de nem annyit kapnak az emberek: kiszednek készpénzt a vállalkozásokból, a vállalkozások hónap végén borítékot adnak az alkalmazottaknak. Miért hazudunk, miért nem vesszük észre, hogy ezzel hazugságba kényszerítünk mindenkit? Hogy kétfajta Magyarországot tartunk fent, a hivatalosság Magyarországát és a valóság Magyarországát. Nem bírják a hazai kis- és középvállalkozások ezeket a munkabér-terheket. De lemondani sem tudunk róla, mert ha lemondanánk mindegyikről, holnaptól becsukhatnánk a boltot.”



A munkáltatók társadalombiztosítási terheit tegyük sávossá



Hogyan lehet szembenézni ezzel a helyzettel, rendet tenni, de úgy, hogy közben fenn tudjuk tartani az egészségügyünket, az oktatásunkat, azt, hogy takarékoskodjunk előre a nyugdíjra. Itt minden korábbitól eltérő új megoldást javasol a Demokratikus Koalíció. Azt mondjuk, hogy a munkáltatók társadalombiztosítási terheit tegyük sávossá, attól függővé, hogy ki hány embert alkalmaz. Hogy értsék. Más közterhet kell fizetni az első alkalmazott után, mást a következő 5 után, mást az első 20 után a legnagyobbnak is, szembenézve azzal, hogy a kicsik úgysem fizetik be az egészet, és a magyarországi nagyvállalatok, amelyek egyébként magas hozzáadott értéket teremtve már elbírják a közterheket, azok lényegében alig fognak ennek a csökkentés hatásából bármit megérezni. Ugyanakkor a picik, a közepesek végre nem hazudnak, nem kell félni, nem fognak izzadni, ha bekopog hozzájuk a hatóság, mert őszintén tehetik a dolgukat, kevesebb teherrel talán sikeresebbek lehetnek ők is és velük együtt sikeresebb lehet Magyarország.”



Nem gondolom, hogy bármit, amit a Fidesz csinált, vissza kell csinálnunk, de a családtámogatást igen



Nem gondolom azt, hogy a mai ellenzéknek, amely 2010 előtt 8 évig kormányzott, az kellene hogy legyen a programja, hogy menjünk vissza 2010-be minden ügyben. Nem gondolom, hogy az lenne a program, hogy bármit, amit a Fidesz csinált, vissza kell csinálnunk. De valamit igen. Tisztességes baloldali emberek nem érthetnek egyet azzal a családtámogatási rendszerrel, hogy a családtámogatás többet ad oda, ahol egyébként is magasabb a jövedelem. Nem érthetnek egyet a családi adókedvezmények mai rendszerével, mert ezernyi kutatásból, hétköznapi tapasztalatainkból pontosan tudjuk, hogy bizony ez bünteti a szegény családok gyerekét, és jutalmazza azokat, akiknek egyébként is jobb a sora. Ezért aztán nem tudok mást mondani ebben az ügyben, azt kell tenni, amit mi magunk tettünk 2010 előtt, a családi adókedvezményre fordított valamennyi pénzt a családi pótlék radikális emelésére kell fordítani, hogy megszüntessük az iszonyatossá váló gyermekszegénységet, ahol sokszor már az is kérdés, hogy egy héten egy nap jut-e hús az asztalra. Családi pótlékot családi adókedvezmény helyett – ez a Demokratikus Koalíció családpolitikájának egyik legfontosabb eszköze.”



Új bölcsőde- és óvodaépítési program kell



Elmenni gyerek mellett dolgozni nem egyszerű, nincs kire bízni a gyereket. Nincs elég bölcsőde és óvoda, ahol meg van, ott helyenként iszonyatosak a térítési díjak. Új bölcsőde- és óvodaépítési programot kell indítani, a térítési díjakat a nettó jövedelem százalékában kell maximálni, hogy a gyermekről való gondoskodás ne jelentsen megoldhatatlan terhet a családok számára.”



Hittan helyett kéttannyelvű iskolát



Érdemes megemlékezni róla, helyenként búsongani Trianon miatt. Rendben van. De mi lenne, ha előrenéznénk? Mi lenne, ha a magyar iskolákban nem ez lenne a legfontosabb, nem beszélve a hittan- és erkölcstan-oktatásról? Azt mondanánk, hogy olyan Magyarországot szeretnénk, ahol minden gyerek, mire eljut az érettségiig, beszél legalább egy idegen nyelvet, minden bizonnyal angolul. Ezért azt javasoljuk, hogy készüljünk fel arra, hogy valamikor 2018–2020 környékén az általános- és középiskoláink kéttannyelvűek lesznek, gyaníthatóan leginkább az angolt választják, hogy hasonlóképpen a svédekhez, mire leérettségizik egy gyerek – legyen szegény vagy gazdag –, három-négy-öt tantárgyat már angolul tanult, tehát épp olyan könnyedén szólal meg egy idegen nyelven, mint magyarul. Azt gondolom, hogy ez a jövő Magyarországa, mert nem a múltba kell nézni, hanem a jövőbe.”



Az iskolák adjanak számítógépes tudást



Ezért, ha már a jövőnél tartunk, mi akadályoz meg bennünket abban, hogy az iskolapadok mindegyikébe a következő években számítógépet rakjunk. Persze meg kell tanulnunk kézzel írni, meg kell tanulni összeadni-kivonni kockás papíron. De lassan nincs olyan munkahely, amely ne követelne meg valamilyen számítógépes tudást. Mi akadályoz meg bennünket abban, hogy az Európai Uniós fejlesztési pénzek egy nem is túl nagy részét arra költsük, hogy valamennyi iskolapadban számítógép legyen, és a tantárgyak túlnyomó többségét – a testnevelést talán nem, hogy kedvezzünk a focirajongó miniszterelnöknek – digitális bázison, a számítógép segítségével tanuljuk.”



Méltányos tandíj a felsőoktatásban, nagyvonalú ösztöndíj a jó tanulóknak, szociális ösztöndíj a rászorulóknak



Nyissuk ki a felsőoktatást. Az érettségiző diákok sokaságát engedjük be a felsőoktatás első évfolyamába, mondjuk meg nekik, mutassátok meg  mit tudtok, majd a vizsgák eldöntik, hogy mire vagytok képesek, mondjuk az első év végén. De legyünk őszinték: azt gondoljuk, hogy méltányos tandíjat kell fizetni, de nagyvonalú ösztöndíjat fogtok kapni, ha jól tanultok. Ha szociálisan rászorulók vagytok, nem lesz a tandíj akadálya a tanulásotoknak, mert azt, amit fizettek, mind ott fogjuk hagyni az egyetemeknek, és esélyetek van rá, hogy olyan diplomát kaptok, amit bárhol szívesen fogadnak el Európában.”



Töröljük el a kötelező nyugdíjkorhatárt, államilag vezetett egyéni nyugdíjszámlák legyenek



Sokan toporognak 50 év környékén abban a dilemmában és félelemben, te jó ég lesz-e munkám a hivatalos kötelező nyugdíjkorhatárig. Mi lesz velem, ha nem? Azt mondom önöknek, a Demokratikus Koalíció nevében, hogy töröljük el a kötelező nyugdíjkorhatárt. De azért ne döbbenjenek meg, természetesen a józanság és a mértéktartás továbbra is az erényünk marad. Hogyan lehet ezt megtenni? Úgy, hogy ha államilag vezetett egyéni nyugdíjszámlákat hozunk létre, ahol nyilvántartunk minden befizetést, és folyamatosan tájékoztatunk évente, hogy ha nyugdíjba mennél, akkor mennyi pénzt kapnál. És valamikor 50–55 éves korod után, tudva persze, hogy ha keveset fizettél be, akkor kisebb, ha többet, akkor sokkal nagyobb nyugdíjjal mehetsz nyugdíjba, nem kell szociális parkolópályán lenned akkor, ha a korábbi befizetéseid már megalapoztak egy tisztességes vagy legalább szerény nyugdíjat.”



Vissza az elrabolt magánnyugdíj-megtakarításokat, a rokkantnyugdíjakat



Ha megcsináljuk az egyéni számlavezetést, azon jóvá fogjuk írni az elrabolt magánnyugdíjpénztári befizetéseket, hogy világos legyen, nehogy bármelyik közgazda hirtelen a szívéhez kapjon:ugye világos, hogy ez nem több pénz, csak a nyilvántartása annak a befizetésnek, amelyet a magunk jövője érdekében tettünk meg, amellyel egyébként is adós az állam, merthogy elrabolta tőlünk. Hasonlóképpen fogjuk megengedni, hogy a megváltozott munkaképességűek sokaságától elfogadhatatlan módon elvett rokkantnyugdíjuk után, méltányos felülvizsgálattal, akinek jár, az visszakapja a korábbi rokkantnyugdíját.”



Szembe kell menni a rezsi-hazugsággal



Szembe kell menni a rezsi-hazugsággal. Nem lehet számháborút folytatni, nem lehet még 10, meg még 10 százalékokkal csökkenteni azt, ami egyébként a forrása annak, hogy Magyarországon mindig legyen majd világítás, mindig legyen majd gáz, hogy működjenek víz- és szennyvíz-tisztító rendszereink. Nem ez a megoldás. Az a megoldás, hogy nagyvonalú támogatással lehetővé tesszük, hogy nap- vagy szélenergiával fűtse legalább félmillió család a saját lakását, hogy hőszigeteljék a lakásaikat, hogy kicseréljék a nyílászárókat. Igen, mert felelős politika csak fenntartható megoldásokat javasol, és nincs annál fenntarthatóbb, mint kevesebb energiát és ez alapján lényegesen kevesebbet fizetni. Beruházni kell a jövőbe, nem pedig elkölteni a beruházások forrását ezzel a rezsihazugsággal, amit ez a kormány csinált.”



A nők éppoly szabadon választhassák meg az életüket, sorsukat, mint a férfiak



A Demokratikus Koalíció hisz abban, hogy a nők, akik bátrak, ezért időnként bátran nőnek hívják magukat, éppoly szabadon választhassák meg az életüket, sorsukat, mint a férfiak. Hol van az előírva, hogy a férfi maga dönt az életéről, a nőnek pedig előírják. Muszáj lépéseket tennünk annak érdekében, épp olyan könnyen, egyszerűen válhassanak vezetőkké, mint ahogyan ma lényegében a politikában, a gazdaságban legtöbb helyen férfiakat látunk. Tegyük hozzá önkritikusan, a magunk házatáján is. Erőfeszítés nélkül nem fog megváltozni. Azt javasoljuk, hogy a tőzsdén jegyzett társaságok vezető testületeiben, az állami önkormányzati tulajdonú társaságok vezető testületeiben 2016-tól, a különböző önkormányzati-parlamenti választásokon használt listák esetében pedig 2018-tól legalább egyharmadban nők legyenek.”



Megszüntetni a köztelevíziót, pártatlan hír- és közéleti műsorokat támogatni



Akkor jöjjön a 16. A demokratikus politikai létezés feltétele a demokratikus nyilvánosság. Nem akarjuk, hogy közpénzből, a mi adónkból köztelevíziónak hazudott Fidesz TV-t tartsanak fenn, meg kívánjuk szüntetni a köztelevíziót és a neki juttatott tízmilliárdokból, ezek töredékéből valóban kiegyensúlyozott, pártatlan hír- és közéleti műsorokat fogunk majd finanszírozni és támogatni. Újra lesznek tévéfilmek Magyarországon, üzenem a gyerekeknek, a meséket azért megtartjuk. Nem a mesével van a bajunk, hanem a hazugsággal.”



Szabaddá tesszük Magyarországot



Hölgyeim és uraim így kezdődik a DK választási programjának vitája, ma december 1-jén, advent első napján, amely a várakozás jegyében telik, de nem csak azért, mert, a keresztény hívőkkel együtt a megváltó eljövetelére várunk, hanem várunk arra is, hogy jön egy nap, amikor szabaddá tesszük Magyarországot. Ennek pedig van egy előfeltétele: hatalmas vereséget kell közösen mérnünk Orbán Viktor rendszerére. Köszönöm, hogy meghallgattak.”

Gondolom, nem én voltam az egyedüli, aki meghallgatta Gyurcsány Ferenc december elsejei prrogrambeszédét: sok millió Ember reménykedve várta ezt a beszédet. Azt várta, hogy a Hit, ami bennünk él megerősítést kap a Reménytől, hogy lesz még élhető Magyarország!

Én, sok millió magyar emberrel együtt hiszek egy új Magyarországban.

Ehhez csak a megkezdett úton kell továbbmennünk a célig:

A IV Köztársaság megteremtéséig!

Húzzunk bele!

Szerző: Szilárd bácsi  2013.12.02. 09:40 7 komment

Címkék: blogok politika gyurcsány koalíció elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr585670962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skolem 2013.12.02. 10:41:21

Szilárd! Van néhány túlzó mondatod, mint pl.az, hogy a 16 pontos programot csodának nevezed, ennek ellenére egészen kitűnő bejegyzés! Tarski.

vénasszony 2013.12.02. 12:25:20

Hát, kedves Szilárd, sokat másoltál. Én azt gondolom, hogy a beillesztett Hírhatár cikk nem túl hosszú, azt, ha valaki elolvasta ott, akkor itt már csak ugyanazt olvashatja. Segítségnek a december 2-i Gyurcsány-beszéd linkjét:
www.youtube.com/watch?v=_JGPe4Trt6A

vénasszony 2013.12.02. 12:27:57

A téma nagyszerű, és, bár ebben a blogban kevés , amit Szilárd egyedül talált ki, de az, mármint a lelkesedése nagyon is rokonszenves!

Ildikó Rödönyi 2013.12.02. 20:10:21

Mind a 16 ponttal egyetértek.
Gyurcsány megint bizonyította, hogy messze felülmúlja kisszerű, karrierista ellenfeleit, akik Őt legszívesebben megfojtanák egy kanál vízben.
Tehetség, ország iránti önzetlen elkötelezettség, ész és tudás tekintetében egy napon se lehet említeni Bajnaival és Mesterházyval.

Soha nem voltam párt tagja, de most örülök, hogy a DK-nak tagja lehetek.
Ez az egyetlen párt, amelyik valóban el akarja takarítani Orbánt maffia bandájával együtt. És ez az egyetlen párt, aminek feddhetetlenségére egy ember a garancia: Gyurcsány Ferenc.

Hajrá Feri, hajrá DK!

mi vok én 2013.12.09. 08:34:10

Aláírom ha felvállaljátok az EU-ból a kilépést megyek nyugdíjba 14.15 havi nyugdíj követelést a zászlótokra tűzitek meg Ági rendel tőlem honlapot 2-3.. matt. Bányász ló sötétben meg is vakul hiszen csak a csillét kell húznia, se jobbra se balra, de még noszogatni se kell :-) csak a fejét lehajtva támolyog: Nos csak annyit a történelem tanáromnak már 14 évesen kijavítottam amit nem jól tudott :-) nem örült neki, de 1993-ban elnézést kért és rácsodálkozott a tényekre rezsimváltás után. Bp TV most láttam először nem érdekel, hogy ki a tulaj, de az igen, hogy mit vállal fel. ( most láttam először) Pikírt okoskodást azért szeretem mert piszkálja csőrét a baj. :-) tartoznak.hu poly-mix.com polyrehab.eu poly-mix.hu sagitta,szittya, szkíta

mi vok én 2013.12.09. 09:47:35

"hogy a 16 pontos programot csodának nevezed," Igen ez csoda V.H. mint holdlakó idecsöppen... Tök hetes is a pakli része :-)

mi vok én 2013.12.09. 09:58:30

@Ildikó Rödönyi: Annyira jókat írt szívesen megismerkednék Önnel mint vezérlő csillag az égen a megvilágosodás példája , hazánk jótevőinek segítője, példás összpontosítás meghatározó alakja, rátermett szociális érzékenységű szocialista értékrend megkérdőjelezhetetlen képviselője, áldom azt a pillanatot amikor e tiszta közösség tagja lehetnék. FJ
süti beállítások módosítása