Gondolatok a KISEBBSÉGEK helyzetéről Magyarországon a XXI. században.

 

A NAGY KÉRDÉS című vitaműsor margójára

 

Mi is a kérdés valójában,amikor a cigányság helyét,-jelenét és jövőjét keressük a XXI. szd.-ban?

Hogy LESZNEK-E,-és mikor ?-elismert tagjai a”társadalomnak”!

 

Mert ez itt a NAGY KÉRDÉS,-ami egyformán foglalkoztatja azokat,akiknek „a bőrére megy a kérdésre a válasz”,-meg azokat is,-akik EZT A VÁLASZT MEGADHATJÁK!

És ez nem „cigánykérdés”,-hanem TÁRSADALMI PROBLÉMA,-amire a „feleletet” csak közösen tudja megadni,-együtt:-”cigány-és magyar”.

Mert külön egyik sincs:-hiszen van még „néhány náció”,-akik együtt alkotják a NEMZETET,-egész Magyarországot! Hiszen élnek közöttünk sokan,-MÁSOK, -más szokásokkal:

-szerbek,-horvátok, sokácok,-svábok,-szlovákok,-”tótok”,-és még sokfajta nép!

-zsidók,-arabok,hinduk: „izraeliták,mohamedánok,buddhisták:”-hívő keresztények,-és jehovisták!

De hogy „szólítjuk” Őket?-nemzetiségi és vallási hovatartozás nélkül:-csak „így”: MAGYAROK!

Mert itt élnek Ők közöttünk,-már nagyon régen:-van,”aki” régebben,-mint létrejött volna az az ország,-ami A MI HAZÁNK! MAGYARORSZÁG! -mert ők már akkor is itt éltek,-amikor honfoglaló őseink még a „lábukat se tették be”-A KÁRPÁT-MEDENCÉBE!

 

Egy kis kitérő,-ami sokat „megmagyaráz” annak,-aki úgy gondolja,hogy a RENDSZERVÁLTÁS

MEGMEGY MÁROL-HOLNAPRA! A világ jelenlegi „legnagyobb hatalma”-az Amerikai Egyesült Államok,-amit röviden csak úgy hívunk, USA,-nem kis „harcok árán” jutott el oda,-ahol most van:

A DEMOKRÁCIÁBA! -Ahol ma már egyenlő a „fehér és a néger”,-egyenlő eséllyel küzd az ELNÖKI POSZTÉRT!-ami ott a legnagyobb tisztség,a „fehér” Hilary Clinton asszony!-és a „néger”

Barack Obama szenátor. Hogy ki lesz az „elnökjelölt?-majd meglátjuk,-DE ÚJ LESZ! -mert se

NŐ,-SE NÉGER nem volt még ELNÖK AMERIKÁBAN!-de ahhoz 250 évnek kellett eltelnie,amíg ez a helyzet kialakulhatott...Ez ha csa „durván számoljuk is”,6-8 emberöltő,ENNY KELLETT OTT

a „gondolkodás átalakulásához”-hogy egyenlő mértékkel MÉRJÉK AZ EMBERT!-embertársai.

 

Mikorra fog ez NÁLUNK BEKÖVETKEZNI?A NAGY KÉRDÉSBEN-vitatkozó felek véleménye szerint ezzel várhatunk még legalább 2100-ig!de én azt gondolom, még tovább is! Mert az ellentét, -ami ha be se valljuk,-de megvan a TÁRSADALOMBAN MA MÉG! Sok víznek kell lefolyni a Dunán,-míg az „ellentétek elsimulnak”.Ha majd „egyenlőség-jelet” tehetünk az országban élő összes nemzetiségű,vallású,-és bőrszínű embertársaink közé,-MI IS ELMONDHATJUK MAJD: ELÉRTÜNK A DEMOKRÁCIÁBA! De addig nehéz és rögös út vezet: Át kell formálnunk a nézeteket és előítéleteket,-és TENNI KELL AZÉRT,- hogy Mi,- A TÖBBSÉG , el tudjuk fogadni - a tőlünk „valamiben különböző” KISEBBSÉGEKET!- de nekik addig sokat kell tenni azért, hogy EZ SIKERÜLJÖN! -nem elég a „segélyt várni”, -ÖNÁLLÓAN IS LEHET GONDOLKODNI, -ÉS TENNI A SAJÁT BOLDOGULÁSÁÉRT!-mindenkinek!-népfaj,vallás,bőrszín figyelmen kívül hagyása nélkül,-MÉG A „SZEGÉNY”MAGYARNAK IS!

 

Addig pedig el kell viselnünk egymást. Ezt jobb „békében,-mint haragban”,-mert a célunk ugyanaz:

EGY ÉLHETŐ ORSZÁGBAN SZERETNE ÉLNI A MAGYAR NÉP!

-legalább a XXII. században!-és erre van remény,-az a 17 %-nyi cigányember ,aki már eljutott oda, -ahová szeretne tartozni: A KÖZÉPOSZTÁLYBA!-Ők ezt a „saját erejükből” tették,mert akarták!

A példa adott,-az út a többiek előtt is NYITVA ÁLL,-csak el kell indulni rajta! RAJTA! INDULJON EL HÁT MINDEN EMBER-azon az úton,-amelyik a saját felemelkedéséhez vezet!Mert nem elég a „sült galambot várni”! Előbb meg kell fogni,megsütni,-csak az után lehet megenni! Csak a lehetőséget nem szabad elszalasztani,-mert akkor soha nem érnek el a ma „sokszorosan hátrányos helyzetű” embertársaink oda, ahova szeretnének tartozni: A TÁRSADALOMBA! -A XXII. szd.-ba!

 

Szerző: Szilárd bácsi  2008.04.17. 17:02 3 komment

Címkék: elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr63430216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2008.04.17. 17:19:31

Venni kellene egy szigetet és oda deportálni az összes tetves cigányt. Olyanok mint a rákos daganat, semmi sem hat rájuk. Ezért ki kell vágni őket!

hupikék 2008.11.03. 17:20:04

de ne felejtsék itt X-polgártársat sem

deres 2008.11.06. 18:41:35

Nagycsécsi gyilkosságok után valami nagyokos cigány- kissebbségi önkormányzati szóvívő kijelentette: "A Magyar Gárda radikális sejtjeire gyanakszunk..." amikor ilyet mond egy szóvívő (vagy nemtom mi) akkor ne is várjunk megoldást. Miért csak "fehér" ember ölhet cigányt, vagyis miért ezzel kell kezdeni? A "cigánykérdés" alapja nem az előítélet? Ebből is látszik, hogy mindkét oldal tanulhatna még...
süti beállítások módosítása