Miből lesz a cserbogár?

 

Gondolatok a nevelésről.

 

Én 42 évig tanítottam,-így van némi tapasztalatom arra vonatkozólag,- hol fejlődik jobban a gyermek "személyisége". -Közösségben,- vagy a "családon belül."            

 

Nagy kérdés,- amire nehéz a válasz.
Mert a "közösség" -nagy nevelő-erőt képvisel,- ha JÓ!

De nem mindig jó.-Attól függ,-hogy honnan kerültek oda,-és milyen körülmények közül a "résztvevők". Egy "csupa hátrányos helyzetű" gyerekekből álló közösség -semmi jót nem ígér. (pl. a nevelőotthon) Mert ez se az "otthont",-se a "nevelést" nem pótolja.

De nézzük a "családot",-hogy nevel.-Ha "teljes,-és az Anya "főállásban" Anya,         van némi pedagógiai érzéke,-na meg nem "véletlenül" lett anya,-akkor NAGYON JÓ A GYEREKNEK! -De "csak"-3 éves korig.                                                                

 

Mert aki az óvodai nevelést,-(a közösséget) nem szokja meg,-soha nem lesz belőle "közösségi ember",-hanem csak 1 "anyuci kedvence",-aki még 50 éves korában is elvárja,- hogy szülei tartsák el! Ezekből az "emberekből" -lesznek az EGOISTÁK,  -akik senkit nem szeretnek,- csak magukat.

Tehát még 1 "főállású Anya" mellett is kialakulhat "sérült személyiségű gyermek", -ha nem szokik hozzá a KÖZÖSSÉGHEZ! A "társadalom" se más,- mint emberek közösségben való "békés egymás mellet élése".

Sajnos,- nálunk MA -nem ez a divat.

És még nem beszéltem az egyáltalán nem "ideális" családról:-ahol a gyermek olyan rossz körülmények között él,-hogy még az "intézeti rossz" is sokkal jobb annál. Mert ha a "szülő" nem PÉLDAKÉP, -akkor a gyerek a "példát" az utcán találja meg.                                                                                                                             

 

És ez "mindennél rosszabb."Még a "csonka családnál is". Mert ha a szülő,- aki egyedül neveli fel a gyereket,-jó példát mutat,-és "közösségbe is járatja",-megteszi a KÖTELESSÉGÉT:- Embert nevel gyermekéből.

Ez lenne MINDEN CSALÁD feladata. Sajnos,- sok esetben nem a szülő,- se nem a "közösség",- csak az UTCA NEVEL!

Csakhogy ez a nevelés soha se a "jóra" irányul.

Még jó szándékú szülők is elkövetik azt a hibát,-hogy NINCS IDEJÜK  foglalkozni a gyermekükkel. Hány "kulcsos" gyerek kerül végül az utca nevelési hatása alá. És ezek az "áldozatok" nem  csak a "szegény családokból" kerülnek ki! PÉNZZEL NEM LEHET PÓTOLNI A NEVELÉST!

Mert ez a "pénz" megbosszulja magát,-ha "számolatlanul" kapja a gyerek,-aki már lehet,- hogy nem is "annyira az": Csak ÉLŐSKÖDIK A SZÜLŐN!                

 

Belőlük kerülhetnek ki az alkalmi bandák,-akik mindenre kaphatók: A bűnözéstől a kábítószerig, a "felelőtlen életmód " miatt pedig akár az AIDS- ig.                             Mert ehhez "minden feltétel adott":-Pénz,-idő,-és "elfoglaltság hiánya".

Ezért kell a gyereknek MINDKÉT FORMÁT:- a "családi",-de a "közösségi" nevelést is megkapnia.

Ha ezt a "szülő" jól ötvözi,- EMBER LESZ  a gyerekből. Ha nem,-a társadalom "haszontalan" tagja lesz csak.

Ezért van igaza Klára asszonynak. És "tapasztalata" is hozzá,-mint nekem.

 

Csak egyet nem értek: -Honnan veszik a „bátorságot” egyes politikai erők ahhoz,- hogy ellenfeleik helyett azok családját „támadják”-politikai céljaik eléréséhez?

Ez nem a  DEMOKRÁCIA  jellemzője!

 

Ezt a „módszert” a gengszterek szokták alkalmazni,-zsarolási céljuk elérésére  eszközül használni a családot.

 

Nem lenne jó,-ha ezen az úton akarnánk utolérni a „fejlett demokráciákat.

Mert ez az út -sehová se vezet: Csak a már meglévő gyűlöletet mélyíti el,-ami már eddig is mérhetetlen károkat okozott.

 

Talán ideje lenne felnőni kormánynak és ellenzékének egyaránt, együtt építeni az „új Magyarországot”,-ahol pártállásra való tekintet nélkül  „mindenki magyar”!

Szerző: Szilárd bácsi  2008.08.02. 15:27 Szólj hozzá!

Címkék: család

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr95597405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása