Történelmi lecke - nem csak kezdőknek

Képek egy jólsikerült vitafórum pillanatairól

Hogy milyen ma a közgondolkodás közelmultunk történelméről, jól példázza ez a vita, amelyik a Tanácsköztársaság megítélése terén bontakozott ki klubunkban.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=625611237466042&set=a.283510651676104.88459.213847585309078&type=1&theater

Egy más posztban hozzászóló hölgy véleménye: Anna Tózsa: Nem is értem... Pedig érthető: Az a 133 nap a magyar történelem dicsőséges időszakához tartozik. aki ezt tagadja, mind aljas gazember és hazudik, történelemet hamisít..

Szarvas Koppány Bendegúz S akkor az mentség a vörösterrorra? A vörösterror sem mentség a fehérre. A honvédelmet elismerem, speciel a Horthy-rendszer is elismerte, nem is bántották a volt VH-tiszteket. Tényleg ironikus, hogy a nagyban csaholó Hazaffyak besunnyogtak a Nagy Ellenség románok mögött, sőt, a tiszai ellentámadás terveit is ők játszották román kezekre.

József Pryma Ajánlom figyelmedbe Szent-kereszthegyi Kratochwill Károly, a Székely Hadosztály parancsnokának visszaemlékezéseit,mielőtt összeveted a vörös meg a fehér terrort. Az előző ugyanis az ország területi egységét megőrizni próbáló "honvédő háború" hátországában, az utóbbi meg egy puskalövés nélkül csonkolni hagyott országban, békeidőben folyt. A Horthy-rendszer ezt a Kratochwillt, meg Julier Ferencet elismerte, sőt, a Ludovika tanárává emelte, de mondj még csak egy nevet..a visszaemlékezést egyébként a Magyar Gyalogság c. könyvben olvashatod..

Szarvas Koppány Bendegúz Akkor szerinted a vörösterror jogos és helyes volt?

József Pryma Nincs háborúban álló ország, amelyben nem esnek meg békében megengedhetetlen dolgok. Nem lehet a kettőt egy kalap alá venni. A vörösterror kifejezést Horthy vezette be. A "jogos" és "helyes" jelzők bajosan alkalmazhatók. Javaslom a visszaemlékezés megismerését. A Wikin találtam egy huszas évek beli jelentést angol szakszervezeti küldöttség Horthy-Magyarországbeli tapasztalatairól a fehérterrorral is meg a vörössel is - ha már ezt a jelzőt alkalmaztad - kapcsolatban. Talán megtalálod, én hatvan felett megtaláltam.Hol szerepel, hogy a Horthy-rendszer a honvédelmet elismerte? Ha csak Erdély átadását meg a szolnoki ellentámadás tervének román kézre juttatását nem soroljuk a honvédelem fogalomkörébe...

Szarvas Koppány Bendegúz A Vörös Hadsereg tisztjein nem, a funkcionáriusokon bosszút álltak. Vagy ha meg is lett, elengedték pl. Stromfeld Aurélt 1 év után.

Szilárd Várszegi Kedves  Józsi!Kösz a segítséget! De ha megtaláltad, nem lett volna jobb ifju titánunknak megmutatni, mert "közfeladatai ellátása" mellett nem lesz ideje megkeresni, meg nem is érdekli: Annál fontosabb lenne látni, mennyire el vannak "ferdítve" a tények! Ez nem más, mint hazánk történelmének tudatos meghamisítása, amivel el lehet terelni a figyelnet az IGAZSÁGRÓL. Arról hogy soha nem a "baloldal" rontott rá a Nemzetre. Ezt viszont a JOBBOLDAL soha nem fogja bevallani. Amit kb fél évezrede "elqrtak", azzal nem akarnak "dicsekedni". Sokkal könnyebb rákenni az "ellenfélre"- aki mára tökéletesen egyenlővé vált az ELLENSÉG fogalmával, amit nemes egyszerúséggel Orbán e szavakkal fejezett ki: "Jobb szeretném látni Gyurcsányt holtan, mint sebesülve". Ez a mondat hűen tükrözi a mai "kétharmad" gondolkodásmódját az ország jövőjét illetően. DIKTATÚRA! Amiből a DIK /Majtényi szavaival jellemezve/ már megvalósult.. 



Klubunk hozzájárul a társadalmat érintő és a polgárokat érdeklő kérdések megvitatásához. Legutóbb szervezett gazdaság-politikai vitafórum jelentős segítséget adott az érdeklődőknek a kialakult helyzet megismeréséhez.

Köszönet fotósainknak és a résztvevők fészbukra feltett gondolatainak. Ebből a távolmaradók is megtudhatják a jelenlevők véleményét arról, miként lehet/ne/ kimászni abból a gödörből, amibe a Fidesz és egy személyben Orbán dilettáns gazdaság-politikája belevitte az országot.

Érdemes a fotókat megnézni, találunk ismerős arcokat és „magvas gondolatokat”, amiből megtudhatjuk: hol áll ma hazánk megítélése a „szakma” szemével. De benne van a politika is, az egyének véleménye. Ha ehhez mások is hozzáteszik a magukét, valamennyiünk számára hasznos ismeretekre tehetünk szert, amire nagy szükségünk van ahhoz, hogy azt a lemaradást, ami a felvilágosító munka területén még előttünk áll, el tudjuk végezni.. Ez ugyanis nem a „tábornokok”, hanem a közkatonák dolga lesz. Ehhez kell a „munició”, amit ezen a fórumon bőven kaptunk. De csak akkor ér „walamyt”, ha használni is fogjuk.


Erika Hermeczi Örülök, hogy részt vehettem,köszönöm Szilárbának. A két gazdasági szakember Bauer Tamás (DK)és dr. Katona Tamás(Mszp) ami a rendszerváltás utáni gazdasági eseményeket illeti 2010-ig , ami ma már történelem, -nagyjából azonosan látták,tehát egyetértettek.Abban is egyetértettek, hogy Orbán mindent felrúgott, elbaltázott ami előre vihette volna a gazdaságot.Miután a DK és az Mszp a gazdasági stratégiákat már egyeztetett csak a részletekben van eltérés a két párt között.Ilyen pl. hogy a családi pótlék emelése, vagy a családi adókedvezmény vagy adójóváírás hasznosabb a gazdaság, és a gyereket nevelők,vállalók számára.A közönség is nagyon aktív volt, felmerültek kérdések, amire a szakemberek lelkiismeretesen válaszoltak,de inkább javaslatok hangzottak el.Többen javasolták,hogy a mezőgazdaságot kellene fejleszteni, de nem családi gazdaságokat mint a fidesz, hanem újra önkéntes alapon létrejövő termelő szövetkezeteket kellene támogatni, holland mintájú mezőgazdaság kellene.Elhangzott, hogy az Orosz piacot vissza kéne szerezni, mert a nyugati piacokkal mi nem versenyezhetünk, ami az élelmiszer termelésünket illeti.Nagy kérdés volt még a tömegek választás előtti tájékoztatása, vagyis, hogy a kampány során csak olyat ígérjünk amit meg is tudunk valósítani.Azonban többen úgy véltük, hogy nem,vagy csak nagyon finoman kéne tálalni a választás előtt azt ami nem lesz népszerű intézkedés a lakosság körében,mert rossz dolgok ígéretével még senki nem nyert választást!Ezzel nem azt mondom, hogy hazudni kell!De meg kell találni az egyensúlyt, és meg kell nyerni a választást!Kérem szépen a többi résztvevőt, hogy írják le, mire emlékeznek a tegnapi fórumból, akár saját hozzászólásaikat, akár az elhangzott kérdéseket, és az arra kapott válaszokat! Ki mire emlékszik írja ide!Előre is köszi!

József Pryma Nagyon örülök, hogy politikusok helyett a terület kiemelkedő szakértői fogadták el a meghívást és tárgyszerű! elemzéseket hallottunk, anélkül, hogy két végül is vetélkedő formáció képviselőiként voltak jelen. Szelíd invitációra azért megismételnék két kérdésemet, amelyekre talán nem is nekik kellett volna reagálni. Egyik, hogy ha ugyan szigörúan csak az igazat szabad képviselnünk, muszály lenne ezt a felkészületlen és zsigerből a fülüknek kedves, mert a helyettük cselekvést igérő megváltókra szavazó emberek számára érthető módon IS megfogalmazni. Másik, hogy a fenti stílusban végtelenül fontos lenne - és párthovatartozástól függetlenül, mindenkinek a szövetkező baloldalon: tehát muszály lenne megmutatni, hogy a mai morzsaszórás az urak asztala alá, vagyis ezek a látványos könnyítések / rezsi csökk. árfolyamgát önkorm. adósságátvállalás ócsai patyomkinfalu, a betegek, hajléktalanok bűnözőként kezelése és Kovács János megmentése tőlük, stbstb/ rövid- közép és hosszabb távon mibe fognak NEKI kerülni. Nyilván ez nem helyettesíti a Tamások munkáját, de annak ELFOGADÁSÁT igen. Végül, szeretném a Tisztelt DK figyelmét felhívni, hogy a"Segíts nekünk" fülön a honlapon CSAK egyetemistákra számítanak, ami a hozzám hasonló öntelt alakokat sérti, hiszen én ismerek öt vagy hány diplomás palit is, aki ellentétben velem, folyamatosan "ráér" és ért is ahhoz, amihez hozzáfecseg.

Gothárd Lajos Csaba Bocsánat, hogy szemtelenül elolvastam néhány hozzászólást, mielőtt a saját véleményemet leírom. Elsőként Pryma Jóska véleményéhez csatlakozva mondom: nem csak a húszéveseké a világ. Mondom ezt úgy, hogy nagyon szimpatizálok a fiatalok tiltakozási akcióival, kultúráltnak tartom azokat és példamutatónak a mi, idősebbek számára is.

Visszatérve a pénteki rendezvényre: jó volt. Örültem annak, hogy a DK a csábítások és nehézségek ellenére marad az őszinte kommunikációnál. Nincs más út. Ha a választók ezt nem tudják értékelni majd, akkor a társadalom nem érett még arra, hogy a FIDESZ hatalmán kívül lévő demokratikus megoldásokat alkalmazni tudja. Nehéz ezt kimondani, leírni, hiszen magam is úgy érzem,hogy már lassan fizikálisan és mentálisan beledöglök ebbe az újnyilas őrületbe, de így is fenntarom véleményemet. Szakmámmal kapcsolatos hozzászólásom fogadtatása mindkét előadó részéről egyetértésre talált. Értelmetlen, öncélú,és minden szakmai ismeretet nélkülöző az az uralkodó agrárpolitika, amely a kisgazdaságok favorizálására alapoz. Gyakran hozzák fel az osztrák és bajor példákat az ezt vallók. A 20-40 ha.-on gazdálkodó bajor, sváb és osztrák családi gazdaságok sem képesek megélni a mezőgazdasági tevékenységükből önmagában, csak a ráépített idegenforgalom segítségével. Őrültség a mezőgazdaságot növénytermelő és állatenyésztő gazdaságok irányába ambicionálni. Ilyen volt az NDK-ban. Eredményeik meg sem közelítették az akkori magyar eredményeket. Nagyon fontosnak tartom a magyar mezőgazdaság kimozdítását a jelenlegi helyzetből, mert ez óriási hatással van az egész nemzetgazdaságra, a vegyi-, gép-, és sok más KORSZERŰ, A VILÁGPIACON VEVŐT TALÁLÓ IPARÁGAKTÓL az élelmiszeriparon át logisztikáig. A mezőgazdasági termelés összetettsége és és egyéb sajátosságai miatt fel tudja lendíteni a tudományos és kutatási szakmákat is, ráadásul egy jól kezelt élelmiszergazdaság fizetőképes megrendelővé is válhat. NE FELEDJÜK: A NAGY VILÁGÉGÉSEK UTÁN MINDIG A MEZŐGAZDASÁGBAN KEZDŐDÖTT A TALPRA ÁLLÁS, A MEZŐGAZDASÁGNAK KELL ODA JUTNIA, HOGY MEGRENDELŐJE LEHESSEN AZ IPARI TERMÉKEKNEK! Szakmai sovinizmus? Nem hiszem, inkább egy, az állandóan változó (gazdasági és környezeti) körülmények között működő mezőgazdaság alázatos veteránjának véleménye. Órákat tudnék még írni a témáról, annak fontosságáról, a vidéki emberek és a szakmám ellen elkövetett őrült baromságokról, de egyenlőre elég ennyi.

Ezt kértem és kérem Én is, de nem csak a résztvevőktől, hanem a távolmaradóktól is. Minél több hasznos javaslat hangzik el, annál valósznűbb, hogy valamelyik csak elér a célba. Abban pedig biztos bagyok, hogy mindkét párt érdekelt abban, hogy az alulról jövő javaslatokat, ha van értelme, bevegye a programjába.

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=362891107160379&set=a.216595678456590.47252.206019132847578&type=1&theater

Hazai András Egy előadás margójára:

Tárgyszerű elemzés Katona Tamás részéről. Nem lehet mit hozzáfűzni,mert a tények önmagukért beszélnek. Semmi jót nem mondhatunk és a jövőben sem várhatunk. A jövő gazdaságpolitikájának témájában a legfontosabbnak az előre kidolgozott programcsomag elfogadtatását a társadalommal és az igazmondás kérdését tartottam.

Magam részéről hozzáfűztem, a termelés-szerkezet,adózás problematikáján kívül a fogyasztási oldal felülvizsgálata kidolgozása is jelentős átalakítást kíván. Ennek egyik legfontosabb szegmense a hatékony energiafelhasználás megvalósítása.Folytatni kell a panelprogramnak nevezett felújítási programot, de más eszköz rendszerrel mint eddig. Erről itt most nem írok ( még titok ).
A mezőgazdasággal kapcsolatos észrevételekhez fűzöm,hogy a jelenlegi tulajdon és birtokviszonyokhoz jelentősen hozzá kell nyúlni. A jelenlegi rendszer egyáltalán nem erősíti a vidék népességmegtartó erejét,sőt olyan társadalom-szerkezeti torzulásokat okoz,ami egyre jobban elvezet a fasizálódáshoz. Jelenleg az előszobájában vagyunk.

Örülök, hogy az előzetes várakozás ellenére /a rossz időt már meg sem említem/ szép számmal megjelentek az érdeklődők. Kivételesen a férfiak voltak „túlsúlyban”, ami érthető, hiszen a gazdasági kérdésekben ez a téma hozzájuk áll közelebb.

Megköszönöm klubtagjainknek, hogy először fennállásunk óta, nem maradtunk kisebbségben a kívülálló érdeklődőkkel szemben. Az külön örömömre szolgál, hogy segítségükkel méltó tájékoztatást tudok nyujtani az ott elhangzottakról, amit szerintem mindenkinek érdeke lenne „továbbadni” azoknak, akik jelenleg nem ezen gondolatok mentén képzelik el felépíteni a jövő Magyaroraszágát.

Végül, de nem utolsósorban köszönöm a két Tamásnak, hogy egy szinvonalas fórumon „állták a sarat” a nem mindig barátságos kérdések megválaszolása terén.

Ez a délutáni „vitaparti” jól szolgálta azt a célt, hogy megtudjuk: milyennek kéne lenni a jövőnknek, hogy ne kelljen szégyenkeznünk más nációk előtt. Ma kell. Ha másért nem, hogy „éllovasból – sereghajtók” lettünk. Azt is megtudhattuk, az út, ami elvezethet a siker kapujáig, nem lesz akadálymentes és mindenkinek oda kell tennie magát a munkához. A siker záloga lehet ez az örökké igaz mondás: "Ember küzdj és bízva bízzál!", 

Szerző: Szilárd bácsi  2013.03.24. 10:32 2 komment

Címkék: blogok politika gazdaság orbán gyurcsány elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr805165289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fogas54 2013.03.25. 10:16:05

Ember küzdj ….!

Mikor Einstein 1905 végén publikálja „Függ-e a test tehetetlensége az energiájától?” dolgozatát egy Trencsén melletti falu egy házában nagy öröm éri a kis családot. Az idősödő apa boldog, hogy 23 évvel fiatalabb felesége fiú utódnak adott életet . Mégse kell megfordítani a családi címert. Igaz az már nem sokat ér. A hét testvérre a cseh-morva nemes nagyapa csaknem adósságot hagyott hátra, miután egy bécsi mulatozása után Trencsénre hazafelé tartva öröklétre szenderült.
Alig volt egyéves Sanyika ,mikor Pestre költöztek és megkíséreltek a városban boldogulni. Kelmefestő műhelyt nyitottak, ami a kezdeti időkben sikeresen működött. Hamarosan újabb üzlettel gyarapodtak.
Boldog K.U.K idők.
Egy régi elsős elemista tablót nézegetek. 1912-ben készült. A rajta lévő gyerekek valahogy öregebbnek tűnnek mint a mai hétévesek. Persze ők sem azon gondolkoztak, hogy mit hoz nekik a század nagyobbik fele.
B. Sanyi sem tudhatta. Hamar özvegy édesanyja mellett megszokta, hogy mire hazaérkezett az általa vezetett üzemből,már túl volt az otthoni tanulnivalón és házimunkán. Egy átlagos iparoscsalád életét élték. Természetes volt a tisztesség, a törvénytisztelet a rend igénye.
Majd jött a háború, a veresség az anyagi nehézségek , majd a forradalmi mámor a ”Papírmassés forradalom ”és valami motoszkálni kezdett a kamaszodó ifjú fejében. Kezdte felismerni,hogy a saját és környezete tisztességét kikezdik olyanok ,akik a törvényeket írják.
Csatlakozik az ifjúmunkások mozgalmához 1919 áprilisában.
Lelkesen hisz abban,hogy az új világ törvénye fog érvényesülni hátralevő életében. Nem így történt. Maturálás után szakmát tanul. Ezüstműves lesz.
A munkásközeg felébreszti benne az igazságérzetet. Kultúrkörökbe jár, sakkozik,bokszol,tornázik,operaéneklést tanul,fest,rajzol és állandóan képzi magát. Marxot olvas. Aztán úgy gondolja, hogy szűk neki az ország és Toulonig meg sem áll. Úgy hiszi, hogy ott nagyobb tisztessége van a munkásnak, az emberség törvénye ott jobban érvényesül. Mint oly sokszor, most is téved. Az üzemben nincs szakszervezet , ezért megszervezi a munkások képviseletét. Nem sokáig. Mint a közrendre veszélyes elemet, kitoloncolják az országból. Romániába, Kolozsvárra menekül. Anyja aggódik a lázongó ifjú miatt. Szülői szigorral hazarendeli. Pont jókor, mert a kelmefestő üzemben is problémák vannak. A gazdasági válság az üzemet sem kímélte.
Anyja beteg és nemsokára, 1930-ban meghal. Magányosan kell átvészelni a zord időket.
Egy zsidó lányt vesz feleségül, nem látván a jövőt. Hisz benne, hogy a zsidótörvények ellenére az állam megvédi őket, hisz csak „a cirkusz kell népnek”.
Csődeljárás során sikerül megmentenie a céget, de milyen áron! A hónapokon keresztüli, nyirkos és hideg pincelakásban átvészelt időszakban, tüdőgyulladásban meghal gyermekük.
Mindössze hat hónapos volt.
Egy időre felhagy a politikával, csak az üzletnek él. Sikeres üzletember. Korrektsége kitartása folytán eléri, hogy szinte az egész magyar textil - nagyiparnak dolgozik. Adott szóra kötnek vele üzletet, a bankok minden fejlesztését hitelezik. Bekerül a legjobb társaságokba.
Külföldre is terjeszkedni akar. Magyar-lengyel részvénytársaságot alapít……. ,de itt van ismét a háború és egyre komorabb hírek. Érzi a veszélyt és ismét harcba száll a gonosszal szemben. 1944 március 19-e. Most már nincs mellébeszélés ígérgetés, egyértelművé válik a végzet.
Most munkások, polgárok és néhány nemes is résztvesz a németekkel szembeni ellenállásban , vagyoni és kulturális különbségek ellenére. Kevesen vannak, ezért nagyon össze kell tartaniuk. Védik magukat is és közben szervezik a szolidaritást az ellenállók és családtagjaik mellett. Esélytelen harc ,de ha csak néhányan túlélik,már megérte. A hivatalos szervek is felfigyelnek rájuk. Már csak az ürügy kellett,hogy miért kapcsolják le őket.
A zsidók kötelező vagyon beszolgálta-tásának megszegése megteremtette az okot. Milyen tisztességes törvény volt!
Intézményes törvényes rablás.
1940-es évek társadalma tele volt törvénytisztelő polgárokkal. Mindig akadt valaki, aki figyelmeztette a hatóságokat,ha nem tartotta be valaki az írott törvényt. ……..

A Magyar Királyi Állambiztonsági Rendészet nyomozója rendes , törvénytisztelő ember volt. Mindig betartotta az érvényben lévő szabályokat.
Akkor is azt tette ,mikor letartóztatta B.Sándort zsidó fajú egyének vagyonának rejtegetése , valamint a már internált kommunisták és munkaszolgálatos zsidók családtagjainak segélyezése okán, és a toloncházba átszállítatta.
A rejtegetett vagyon a saját és üzlettársa vagyona volt. Nem kívánták oly „nemzeti célokra” felajánlani, melyek csak a halálok számát és a gyilkosok vagyonát gyarapították volna.
A toloncházban kiváló társaság „jött” össze. Az írnokok közé került ahol mérnök ,ügyvéd,főügyész, Rt. igazgató, kereskedő, főispán, lelkész,
egyetemista, neves könyvkiadó ,még főhercegi felügyelő is a díszes társaság tagja volt. Itt megfordult Kállay Kázmér, a miniszterelnök unokaöccse is. ( Ez is bizonyítja,hogy menthetett volna több embert is a keresztény úri osztály.)
A toloncház vezetője anglomán volt. Megengedte,hogy a BBC-t hallgassák az írnokok. Bent, nyugodt körülmények között rengeteg hamis iratot gyártottak a kinti ellenállók és zsidók részére. Az angol rádió hallgatása,hivatalosan tilos volt,de aki tehette mindenki élt a lehetőséggel. Az emberek zöme már felismerte a hazug propaganda igazi arcát.
Lehetett volna tudni előbb is, ha az emberek zöme információt kapott volna,hogy mi folyik évek óta a képviselőházban.
Puszta törvénytiszteletből és hazaszeretetből szólalt fel az a Gróf Serényi Miklós képviselő 1942 .november 18-án ,mikor nemtetszését fejezte ki amiatt,hogy még mindig zsidó igazgatók vezetik a gyárak jelentős részét és szociális ügyeket intéznek azokban a vérzivataros időkben és valószínűsíthető,hogy csak hitsorsosai részesülnek előnyben , a munkások csak kommunista propagandát hallhatnak az ilyen vezetőktől.
A fenti törvénytisztelet okán küldték a fenti vezetőket a Todt –Szervezetbe ( félkatonai szervezet ) kényszermunkára,vagy a visszafordítha-
tatlan megsemmisülésbe.
Időben kapott információ és hamis papírok segítségével kijutva a toloncházból továbbra sem volt könnyebb a helyzet . Az üzemet teljesen kifosztották, nem volt ott semmi keresnivalója. Feleségét se kereshette meg, mert körözték.
A november közepétől körbezárt főváros mindenkit életveszélybe sodort. Mégis alig várták,hogy az oroszok ideérjenek. Hullahegyek, rettegés.
Egy háztetőn sikerült megélni a felszabadulást.
Az első útja a rendőrségre vezetett, jelentkezett munkára. Kezdetben fogalmazó, majd nemsokára helyettes vezetője lett a kapitányságnak. A törvény most az ő igazságát szolgálta. Élt vele. A nyilasoknak nem volt idejük elégetni a taglistát. Aki gyilkolt, az bűnhődött . Jogot tanul az egyetemen. Egy év múltán ismét vált.
Miután új feladat után nézett és mesteremberekből verbuvált szövetkezete készített a bányászoknak munkaruhát behívták a Gazdasági Rendőrségre 1948-ban,mondván veszélyezteti a szocialista ipar megerősödését,mivel olcsóbban dolgoztak ,mint a ruhagyár akik mindezért feljelentették . Tudomására hozták,hogy ez nem Amerika, itt más világ épül. Felejtse el az eddigi életvitelét. Nagy szerencséje volt.
Bízott benne,hogy a forradalom nem fogja felfalni saját gyermekeit. Ismét tévedett. Megint megkötötték a kezét.

Az akkor kialakuló új társadalmi rend érdekében B.Sándor – akkor már jól felfogott érdekből B.János - is elfogadta, hogy államosítsák a 12 lakásból álló zuglói ingatlanát. Ha az egyenlőség nevében mindenkinek csak a szegénység jut egyelőre,akkor bizonyára így van jól. Az eszme győzelméért áldozatot kell hozni. De naív volt!

Egyik lelkes alapítója volt a kisiparosok országos szervezetének. Meggyőződéssel,bizakodással építette az új rendszert. Sikeres mérlegképes könyvelői vizsgát tesz.
Ugyanolyan hévvel dolgozott most is,mintha a saját üzemét vezetné. Ezt szokta meg. Mások nem így gondolták.
Nehezen viselték elvárásait. Munkatársai – bár képességeit elismerték - hajcsárnak tartották.
Ő nehezen viselte a munkafegyelem fellazulását. Ezt nem akarta megérteni, hisz most maguknak dolgoznak,nem a gyárosnak.
Házasságát a gyermektelenség, a háború,az utána következő évek megviselik. Válás után újranősül és fiúgyermekük születik. Boldog. Életének most már igazán van célja.

56-ban sokan bujkáltak a vezetők közül.
Féltek a megtorlástól. Vitt nekik ételt, gyógyszert,mint ahogy 44-ben tette. Megkapta érte a jutalmát. A forradalom leverése után akikről gondoskodott kitüntették. Róla nem esett szó. Nem is tartott rá igényt.
Mint aki elvégezte a dolgát ,céget váltott. Munka mellett elvégez egy ipari technikumot. Egy jól prosperáló ipari szövetkezet elnöke lett. Büszke volt a cég korszerű termékeire, a nagy ipari üzemek elégedett megrendelői körére.
Azt viszont nehezen viselte el, hogy az általa vezetett ipari szövetkezet középvezetői szívességet téve néhány minisztériumi vezetőnek meglopták a szövetkezetet.
Mikor vizsgálatot kért a céggel szemben és kiderültek a turpisságok, a minisztérium megszüntette a céget és megmondták B.Jánosnak, hogy ne legyen az igazság bajnoka,mert az árt az egészségének. Ártott.
Belebetegedett a megaláztatásba. Túlélte.
Nyugdíjazásáig hátralévő egy-két évet diszpécserként átvészelte.
Ekkor kezdett el ismét élni. A munka nem maradhatott el. Az országos szervezetben, melynek egyik alapítója volt nagyon várják vissza és alkalmazzák. Nyugdíjasként már nem kell tartani tőle. Most végre megbecsülés és szeretet veszi körül.

A 68-as nagy változás ígérete őt is fellelkesítette. Nyugdíj melletti tanácsadói állása mellett kovácsoltvas műtárgyak készítésével kezdett foglalkozni . A tárgyakat német és japán piacra küldték. Újra lelkesedett és teljes erőbedobással dolgozott. Napokig tervezte,rajzolta az új műtárgyakat ,majd saját szerszámokat készít azok megvalósításához.
Közben számtalan megoldással segíti munkaadó szervezetét az új mechanizmusban. Ez az ő ideje.
A 70-es évek elején a németek részben kárpótolják az elrabolt vagyonáért. Jókor jött. Végre családjával ismét egy kicsit könnyebben él.
A népi ellenőrzésnél is vállal társadalmi munkát. Végre a becsületért dolgozhat.
A kerületi pártalapszervezet munkájában is részt vesz, csak a sok cigarettafüstös pártértekezlet zavarja.
A gyakorlati munkát szereti nem viseli a szópasszírozást. A 80-as évekre már látja, hogy ebben a formában a rendszer fenntarthatatlan. Bosszantja, hogy az emberek értékszemlélete a megtermelt javakkal szemben eltorzult,pazarlóvá vált.
Volt ő munkás és sikeres vállalkozó , átélte mindkét oldal eszmevilágát és most nehezen viseli, hogy az állami dotáció eltorzítja a munka értékét megbecsülését. Kifejezetten dühíti az állami hitelfelvételek mértéktelensége. Szerinte ebbe csak belebukni lehet. Túl nagy lesz az ára . Csalódott a rendszer nyálasságában,az ügyeskedések korrupciók,lopások lassan elveszik a hitét.
Kimondja visszavonhatatlanul: a forradalom csakugyan felfalja gyermekeit. Kádár és Barras számára nem sokban különbözik, ami a korrupció térnyerését illeti. Hiába a kisszéken elfogyasztott krumplileves, mikor hűbéresei korlátlanul garázdálkodhatnak az egész országban.
Meghatottan de kissé szkeptikusan fogadja a 80 éves korára átadott Április 4. Érdemrendet. Érthető. „ Ha annyi ellenálló lett volna,mint amennyi tagja van a partizán-szövetségnek akkor a háború kimenetele számunkra másként ért volna véget.” emlegette dohogva.

Látja hogy a gazdaságban elinduló új vállalatirányítási rendszer felszínre hozza az elnyomott ellentmondásokat és az új vezetés se tudja már feloldani. Érzi a gazdasági és politikai véget. A Pozsgay-féle bejelentés után bizonyosság számára, hogy eddig tartott.
Fiának mutatja a 40-es években kiadott társasági törvényt. „Nemsokára ismét szükség lesz rá „ mondogatja.
Munkahelyén még segít az új érdekeltségi rendszer előkészítésében, mígnem 87 januárjában munkahelyén el nem éri a megkerülhetetlen vég.

Küzdelmes, de teljes élet volt. Épp időben ért véget. Ami utána jött, abba biztos, hogy belepusztul. Az újbecstelenség korszaka. Ez már a mi sorsunk. Nekünk kell megküzdeni vele.

Örülök, hogy ismerhettem ezt az embert, és 33 évig biztos igazodási pontot jelentett életemben. Az édesapám volt.

Szilárd bácsi 2013.03.26. 18:18:07

Örülök, hogy megosztottad ezt a történelmet igazoló írást. Minden embernek, családnak vannak emlékei ebből az időből, ami szöges ellentétben áll azzal a hazugsággal, amit az utókor mai haszonélvezői saját bűneik elfedésének érdekében rákennek történelmünk dicső napjaira.

Köszönöm!
süti beállítások módosítása