Gondolatébresztő Önkormányzat témában tartandó Fórumunk elé

Minden héten tartunk Vitaestet, ahol előre meghatározott témában beszélgetünk egymással. Ajánlom azoknak, akiket érdekel az Önkormányzat, mint téma. Átolvasva a hozzászólásokat, találtam néhány érdekes kérdést, amiről szólni kell.. Ezt a téma felvezetéseként írtam.

Szilárd VárszegiNem vagyok jártas a közigazgatásban,de van elképzelésem, hogy kellene működnie az Államnak. Az Állam megalkotja a kereteket, amik között az állampolgárok szabadon gyakorolhatják jogaikat és korlátok nélkül tudják teljesíteni kötelességeiket.A kötelezettségek teljesítése nélkül nincs jog, teljesítése feltétele a joggyakorlásnak. Nincs kapcsolata polgáraival. Ezért a kötelességek és jogok gyakorlását rábízza az Önkormányzatokra.

Az Önkormányzat ismeri a helyi körülményeket, a szokásokat, az ott élők életkörülményeit és lehetőségeit. Fordítva is igaz: az ott élők ismerik az önkormányzati vezetőket,hiszen rájuk bízta sorsa irányítását,jobbra fordítását.

Így működik az Önkormányzati rendszer. Már ha működik, és ha jól működik. Az Állam biztosítja a működési feltételeket,amiből a helyi feladatokat el tudja látni. Ez a Rendszerváltás óta így működött 2010-ig. Azóta gyökeres változás következett be. Államosította az Állam az Önkormányzatokat, kivette kezéből a helyileg intézhető ügyeket.központi irányításalá helyezte a működést.

Mindezt úgy, hogy fedezetet nem biztosított hozzá. Ezért lett sokhelyen működés-képtelen az egészségügy, az oktatás, az államigazgatás helyileg. Az egyszemélyes, diktatórikus irányítás nem megoldás Kormányszinten sem! Példa rá a március 14.-ei katasztrófa-helyzet kezelése.Hátmég Önkormányzati szinten! Az Állam átvállalta az Önkormányzatok deficitjét,de a működéshez forrást nem biztosított. Így az Önkormányzatok működése az állami szervek jóindulatától függ. A Fidesz önkormányzat kapja a Pályázatokat, míg egy ellenzéki forrás hiányában semmit nem képes megoldani helyi szinten.

Az a kérdés: Mit lehet tenni, hogy a problémákat helyben úgy lehessen megoldani, hogy abban a szociális érzékenységet is érezze a lakosság. Benne van a kérdésben a válasz. Vissza kell adni a JOGOSÍTVÁNYAIT, és olyan Vezetőket választani, akiben a helyi emberek megbíznak.Ehhez kell az igazi Rendszerváltás országos és helyi szinten. Ez széles társadalmi összefogással lehetséges.El kell hárítani az akadályt az útból. -Az Orbán rezsimet le kell váltani az utolsó „kiskirályig”. /akik ott ülnek az Önkormányzatokban/

Véleményemet „vitaindítónak” szánom. Tőlem okosabb Emberek „helyére teszik” a kérdést és a Fórumon minden vitás kérdés megválaszolásra kerül.

Mária Oláh Lehetséges, hogy az Önkormányzat politikától független, helyi érdekeket képviselő önnálló hatalom legyen? Őrült ötlet,de olyan szép lenne. 

Az kellene, hogy legyen! Mindaddig azonban nem lesz az, amíg „pártkatonák” állnak rendelkezésre a központi Akarat végrehajtására.

Andrea Belák  Érdekel a helyi média ( újság, tévécsatorna...) azután: az oktatásban nem lehetetlenülnek-e el a középiskolák? Mert hogy nem mind egyházi, bár egyre több van ilyen.Azután: kórház, rendelőintézet. Várakozási listák. Ezek mind olyan kérdések, amikről lehet beszélni sokat.

Nemcsak lehet, de KELL IS. Hiszen ezek az agyament tervek nem visznek előre.

Imréné Szendrei Ne mondja Nekem senki,hogy ezért csak a politikai elit a hibás! Mi emberek is azok vagyunk,mert mindent eltűrünk,lusták vagyunk utána nézni a jogaiknak. Hagyjuk magunkat megfélemlíteni,hogy még jobban meg tudjanak alázni bennünket.Nem tanult ez a nép semmit az elmúlt évszázadok eseményeiből, még mindig nem mer szembe nézni önmagával.

Nagyon igaz! Azt a 2.7 millió fülkeforradalmár a Nép soraiból került ki. A baj az, hogy még mindig nem nőtt be a feje lágya és azt hiszi, jó lóras tett. Cak azt nem látja: Már rég megdöglött a ló, és akit „követ”, az csak egy SZAMÁR.

Andrea Belák A Klebesberg Intézet most az Önkormányzatok segítségével próbálja helyileg orvosolni a mesterségesen duzzasztott problémát.

Magyarul: az Orbán által kitalált intézet a világon semmire se jó. Csak arra, hogy elvehesse az Önkormányzatoktól az oktatásra szánt pénzt. 

Az oktatás több sebből vérzik.

  1. A 6 éves korban kötelező beiskolázás

  2. A mindennapos testnevelés – feltételek nélküli bevezetése

  3. A tankötelezettség 16 évre éeszállítása.

  4. A „röghözkötés”

-És még sorolhatnánk napestig.

Szilárd Várszegi Hogy miértg fontos beszélni az önkormányzatokról? Mert ez lenne az államigazgatás egyik ága,amely helyben intézi azokat az ügyeket, amiket a „másik ága” megszab neki. Csakhogy az „Állam Én vagyok!” - vallja Orbán, és így minden „ügyet” Ő akar megoldani.

Miskolcon járva hallgattam egy encs-környéki roma polgármester sirámait. 
Egy kis faluban tölti be tisztjét már 11 éve, köz-megelégedésre. Az utolsó 3 évben semmire nem jutott pénz. Azóta az emberek éheznek: Senki nem kérdezi meg, miből élnek? Legfeljebb "üzennek" a parlamenti oKOSok, hogy "47000-ből vígan" meg lehet élni. /de ki nem próbálták még/ Hogy tudnak létezni az önkormányzatok? A feladat megmaradt, a PÉNZT elvonta az állam?

Andrea Belák Önkormányzatokat az állam megsegítette, devizaadósságuk nagy részét elengedte. Sopron imába foglalta Orbánt. Az a kérdés. mi lesz a tisztességesen gazdálkodókkal, akik nem halmoztak fel az adósságot?   Azok se jártak jól, ugyanolyan "porhintés", mint a REZSICSÖKKENTÉS.

Katalin Rideg Jobban érdekelne, hogy az önkrmányzatok tudnak-e, tesznek-e valamit az egészségügyi és szociális téren. Nagy szükség lenne rá.

Erika Barna Csatlakozunk az összefogás most-hoz?

Már megelőlegeztem, csatlakoztattam mindkét klubunkat. Ilyen jó "célból" nem maradhatunk ki.  "Jelen helyzetben" Katica, nincs egy árva petákjuk semmire. nézz bele a miskolci képekbe, van ott egy roma polgármester, aki PONT ERRŐL BESZÉLT. 3 éve "meghalt" az ÖNKORMÁNYZATOK többsége.

Gizella Bukács Lehet,hogy naiv vagyok...de azt tapasztaltam eddig, ha bármiféle összefogás kezdeményezés történt, a Fidesz egyből bevetette az erőit ellene. Talán "suba alatt" körvonalazódik az összefogás, nem akarnak támadási felületet adni! Igaz, ennek az a hátul ütője, hogy az emberek elbizonytalanódnak, úgy érzik,hogy cserben hagyták-hagyják Őket!

Janicsekné Györgyi Már párszor írtam, kevés az idő!!! Csak nem akarják meghallani, átmentek Pató Pálba a pártok.

Jónás Judit hidjetek el, folynak. és bízzunk benne, őszre meg is egyeznek de nemcsak a min.elnok-jelölt személyéről.  megoszloak a vélemények az összefogásra, hogy lesz és hogyan lesz, ha lesz. A DK azt a pártot fogja támogatni, akit a legeselyesebbnek lát győzni, így azt a min.elnök jelöltet is.

Ezt mondta Feri is Miskolcon, de gondolom, MINDENÜTT.

Erika Hermeczi Sziasztok, elnézést a késésért! Én is pont azt akartam kérdezni, hogy mi a fene maradt az Önkormányzatoknál feladatként? Főleg falun? Itt amúgy se volt építési osztály.Úgy látom csak a közmunka kiosztása, + a pedagógusok bérezése a feladatuk.

A "feladat" kimerül a "köz-rabszolga-munkavégzés" megszervezésében. De még ehhez sincs meg a megfelelő pénz, hiszen egy személy EGY ÉVBEN három hónapot dolgozhat közmunkásként - HAT ÓRÁBAN - 36000-ért.

Volt miskolcon egy hozzászóló, aki kb ezt "javasolta". Ferinek.. "Habár elismerem a rátermettségedet, de jobb lenne, ha lemondanál a DK pártelnöki posztjáról". Mindezt azzal indokolta, hogy Feri elfogadottsága alacsony. Majdnem "kihajintották" a termből. Feri "megválaszolt": Ennek a lépésnek lenne kis hozadéka, de naaagy vesztesége: Akár rámenne a DK ". És igaza van! A DK = Gyurcsány Ferenccel.

Éva Bécsi Én elhatároztam arra a személyre fogok szavazni akit Gy.F. alkalmasnak tart rá és azt mondja fogadjuk el . Várom türelmesen a megnevezett személyt.

Erzsébet Gy Németh Bocsánat, h. csak most, de nem rég értem haza. Végig olvasva az eddigieket, néhány dologra reagálnék.
1. Az önkormányzatiság, mint fogalom, megszűnt Orbán országában. Teljesen kiüresítették, elvették a települések pénzét, feladatait, jogosítványait, lehetőségeit. A polgármesterek tulajdonképpen gondnokként funkcionálnak.
2. Ennek a következménye az, ami ma az oktatásban, egészségügyben zajlik. 1 központból nem lehet a teljes közoktatást, több ezer iskolát úgy működtetni, h. az jó legyen. És most még nem is az oktatás szakmai kérdéseiről beszélek, hanem, az intézmények működtetéséről.
3. Hasonló az egészségügy, de a többi,eddigi önk.-i feladat is.
4. Ráadásul ezen feladatok államosításakor több pénzt vettek el az önk-októl, mint amennyit eddig adott rá az állam. Tehát a saját bevételeiket is elszipkázta az állam, aztán éljenek meg úgy ahogy tudnak! Felháborító!

Szilárd Várszegi Kedves Zsóka! láthatod, hogy nincs nagy különbség a megítélésben. Tény az, hogy alapjában véve megszünt létezni.

" A polgármesterek tulajdonképpen gondnokként funkcionálnak."

Mindenben egyezik a vélemémyünk. /pedig Mi nem vagyunk közgazdászok/ Lényegesbbnek tartom azt az oldalát megvitatni, hogyan lehet /majd/ visszaadni mindazokat a jogosítványokat, amikkel helyre lehet állítani az önkormányzatok működőképességét. Ez lesz a Fórumnak a leglényegesebb kérdése. Gondolom, VAN ERRE IS programja úgy a DK-nak, mint az MSZP-nek, amit össze lehet /és kell / fésülni. Lesz miről beszélgetnünk.. /sajnos/ A Fidesz szinte beszüntette az érdemi munkát - önkormányzati szinten.. 

Úgy gondolom, a tegnapi Vitanap felszínre hozott néhány olyan fontos kérdést, amit a jövőben feltétlenül helyére kell tenni ahhoz, hogy az „állam” /helyi szinten/ működőképes legyen.

Szerintem ez a Fórum méltó folytatása lesz az eddigieknek, ahol az összefogás kérdését helyi szintekre lebontva érdemes megtárgyalni.

Aki úgy gondolja, hogy e kis ízelitő nyomán részt kíván venni Fórumunkon, ezen a linken bejelentkezhet.

http://www.facebook.com/events/538013672910713/

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Szerző: Szilárd bácsi  2013.04.17. 12:56 Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr435231205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása