VALLÁS – vagy tudomány?

 

TÍZPARANCSOLAT – vagy erkölcs?

 

Látszólag a fenti kérdéseknek nincs köze egymáshoz.

De csak LÁTSZÓLAG! -mert mióta „ember él a földön”,-ez a KETTÉVÁLASZTOTT VILÁG

harcol egymással:- A HIT,- ÉS A TUDOMÁNY!

Mert az ember amit „nem tudott megérteni,megmagyarázni,”-azt csak HINNI TUDTA!-nem megtapasztalni. Azokban a korokban, amikor az emberiség még a tudományokkal csak ismerkedett, a HIT VOLT AZ ERŐSEBB!-mert a természeti „jelenségeket” másképp nem tudta megmagyarázni. Az EGYHÁZ pedig vigyázott arra, hogy „báránykái”nehogy a TUDOMÁNY VILÁGÁBAN PRÓBÁLJANAK TÁJÉKOZÓDNI,- főleg másokat is tanítani, új tanokat hirdetni! Mert akkor az

Ő vezető szerepük elvész! Pedig KIFIZETŐDŐ VOLT MINDEN KORBAN A „PAPOKNAK” A HÍVŐKET MEGTARTANI!- mert belőlük éltek,-és ez így van még a mai napig is.

 

Már az ŐSKÖZÖSSÉGBEN -ha valaki többet tudott másoknál, /tudott „tüzet gyújtani”,gyógyítani, jósolni,”szertartást tartani” /-Ő LETT A SÁMÁN! / Későbbi korokban,amit az ember nem tudott megmagyarázni,”kitalálta „ AZ ISTENEKET,-és felültette őket a „szent hegyekre”,-ahová áldozni ment fel,-ha a kegyeiket kereste! Minden ősi vallásnak vannak „szent hegyei”,-vagy csak helyei,-ahová később már TEMPLOMOKAT ÉPÍTETT,-és a benne élő papok,szerzetesek,-vagy papnők mondták meg, MIT KELL CSINÁLNI,-ha eredményt akarnak elérni akármiben..Még a „királyok” is elmentek csata előtt JÓSLATOT KÉRNI! - hogy lehet-e a győzelmet remélni? Mert a HIT OLYKOR CSODÁKAT TUD TENNI! - a hitéért az ember „az életét is képes feláldozni”.

De a legnagyobb hatalmat a hitben a KERESZTÉNY VALLÁS AKARTA KIVÍVNI MAGÁNAK!

-és ki is vívta, és védte is TŰZZEL – VASSAL, -az „inkvizíció” idején! Ekkor kerül olyan sok „gondolkodó ember”- a tudományokban elért eredményéért MÁGLYÁRA!

 

Egy azonban biztos: az ember mindig 2 -féle volt: jó és rossz!-hol ANGYAL ÉS ÖRDÖG,-hol csak „okos és buta”,-mikor SZERETETRE MÉLTÓ,-VAGY GYILKOS,-vagy „csak hős-vagy áruló”.

Mindenképpen kellett egy TÖRVÉNY, AMI KIMONDJA! -mit szabad,-és mit nem,-csinálni az embernek ahhoz,-hogy EMBER MARADJON! -és ehhez mindegy volt,hogy melyiket tartja be:

-az EGYHÁZAK VALLÁSI,-vagy a polgári társadalmak ERKÖLCSI TÖRVÉNYEIT!

 

A baj akkor van,-amikor EGYIKET SE!-és ma „oly korban élünk,”-hogy az emberek „többsége” se egyik,-se másik törvényt nem tartja be,-mindent „megenged magának”-mert azt látja:

AKINEK A TÖRVÉNYEK BETARTATÁSA LENNE A FELADATA,-AZOK SE TARTJÁK BE!

-pedig azokat a törvényeket „valamikor” ők alkották.

 

Ezért van a „ma társadalmaiban” olyan sok gyilkosság,rablás,lopás,sikkasztás és hazugság,erkölcsi fertő,korrupció és hatalommal való visszaélés,-mert ehhez a példát AZOK SZOLGÁLTATJÁK, AKIKNEK A DOLGA LENNE A „RENDET” FENNTARTANI,-példát mutatni!

De amíg „vezíreink” olyan példát mutatnak,-hogy NEKIK MINDENT SZABAD,-még alapjuk sincs arra,-hogy másoktól,-A NÉPTŐL RENDET KÖVETELJENEK MEG!

Előbb tehát az ország vezetőinek kell ÖNMAGUKAT „HELYRE TENNI”, -majd jó példát mutatva az ország szekerét,-vagy „hajóját” ELŐRE VEZETNI!

De ezt már KÖZÖSEN KÉNE MEGTENNI!

 

Csak az a kérdés,-mikor fogjuk ezt „megérni”,-vagy legalább az unokáink eljutnak-e valaha abba

AZ ÚJ HAZÁBA,-AMIT NEKÜNK KELL(ene) MOST „FELÉPÍTENI”!

Ideje lenne már ehhez hozzákezdeni a helyett,- hogy további „árokásásra” pazaroljuk energiánkat!

 

Szerző: Szilárd bácsi  2008.04.19. 10:45 Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr28432443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása