Ki a jó edző?

 

Ez a kérdés azért "merül fel bennem",-mert a SPORTBAN ÉPP ÚGY,- MINT AZ ISKOLÁBAN, -emberekkel foglalkoznak az edzők.

 

Az a tanár,aki az iskolában a gyerek "véleményét,akaratát, jellemét" -figyelmen kívül hagyja,- NEM JÓ TANÁR! Mert "nevelni" csak úgy lehet,-ha megismeri tanítványait,-és "egyéni bánásmódot" alkalmaz azokkal szemben,-akik "nehezen kezelhetők,"- DE ÉRTÉKES EMBEREK! /iskolában még azokra is igaz,-akik "hátrányos helyzetűek,"-mert őket se hagyhatja ki/

 

A sportban,-különösen az ÉLSPORTBAN EZ FOKOZOTTAN IGAZ! Aki már olimpiai aranyéremmel "bizonyított",-az TEHETSÉG! Meg aki még nem is az,- de látszik,-hogy az lehet! Mert "edző lehet bárkiből",-az Olimpiai bajnokok meg SZÜLETETT TEHETSÉGEK, -/"csiszolatlan gyémántok"/ AKIKBŐL A "JÓ EDZŐ" -bajnokot nevel,- A ROSSZ PEDIG- idegroncsot!

 

Én "Kati nénit" - ROSSZ EDZŐNEK ÍTÉLEM MEG! Mert hiányzik belőle az a képesség,-amivel egy jó tanár rendelkezik: -A PEDAGÓGIAI ÉRZÉK!

E nélkül pedig "nevelni"-nagyon nehéz. Mert ezek a sportolók "nem vadlovak", -akiket BE KELL TÖRNI, -hanem EMBEREK,- akiknek van már TAPASZTALATUK,-VÉLEMÉNYÜK- mindenről,-még a VERSENYZÉSRŐL IS! Meg "bajaik is vannak"-néha,-amikor inkább "simogatásra vágynak",-mint szigorú LETOLÁSRA,-SZANKCIÓKRA!

 

Ezért nem tartom jó edzőnek "Kati nénit",-mert nála csak AZ Ő AKARATA ÉRVÉNYESÜLHET! -legalábbis szerinte. Ez még az "iskolában se működik"! Szerintem "tanárként is" MEGBUKNA! Ezt állítom én,-egy nyugdíjas "testnevelés-tanár",- aki mellesleg 15 évet edzősködött a község focicsapatánál.

 

Mert az EMBERNEK, -legyen az gyerek,-vagy felnőtt,- LELKE IS VAN! - amivel időnként az edzőnek is "kell foglalkozni"!

Szerző: Szilárd bácsi  2008.06.29. 12:38 Szólj hozzá!

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr26544409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása