Nyári uborkaszezon

Mit keres a meggy a Parlament előtt,-és a dinnye a szupermarket parkolójában?

 

A mezőgazdasági termelők legnagyobb gondja: Megszűnt az igazi felvásárlás! Meg az: "megszűnőben van az élelmiszeripar"! A mai "felvásárlók" a régi "lókupectől" is rosszabbak!Mert Ők akarnak meggazdagodni a gazdák verejtékes munkájából.

 

A baj a Tsz-ek szétverésével kezdődött. Helyben felvásárolták a tagok feleslegét,- és a Tsz-ével együtt elszállították,-mert voltak "üzleti kapcsolatok",- amik működtek! Meg működtek a "gyárak",-és a feldolgozó üzemek. Az állam részéről kellene egy minimál ár,-ami alá nem mehetne a felvásárló! Van fogyasztóvédelem: Keményen büntetik a szabályszegőket. Olyan szerv is kell,- ami a termelők érdekeit védi!

 

Nem rossz ötlet a szövetkezet,-és nem is csak a "szocialista” Tsz-eket értem ez alatt! Már a Horthy-rendszerben működtek a Hangya-szövetkezetek,-és nem is rosszul! Később az Áfész vette át a szerepét,- ez is működött,-legalábbis a felvásárlás!

 

Még 1 "hiba":- ma a termelők nem hangolják össze,- mit termeljenek:-ezért alakul ki a túlkínálat,-és a hiány egy időben! Így kerül a meggy a Parlament elé,a dinnye meg a szupermarket parkolójába! Ha csak annyi lenne a kínálat,-mint a kereslet, kevesebb lenne a baj az értékesítéssel,-és ára is volna.

 

A minimál-ár alá menő nagy áruházakat pedig szigorúan megbüntetném! Mert még Ők se tehetik meg azt,-hogy "piacrontást" kövessenek el. De ehhez, kéne a „minimál-ár”,ami még nincs. A termelők érdekében minél előbb be kell avatkozni!

 

De az "önszerveződés is fontos"!-Egyenként a "vessző törékeny",- kötegben erős! A termelőknek ez adná meg azt a "biztonságot",-ami a "szervezett munkásoknál" a szakszervezetet jelenti! Én is inkább vásárolok "magyar árut",-és tudom,- milyen nehézségekkel jár a termelés! Mert míg a boltban a "kész termék" 10-x-es áron kerül forgalomba,- a "termelő" az önköltséget se kapja meg!

 

Ha így folytatódik,- elfogynak a termelők! Magyarország mindig agrárállam volt, és megéltünk belőle. Mi voltunk Európa "éléstára". Ezt a pozíciónkat meg kéne tartani! És segíteni,-amíg nem késő!

 

Nem mindenki gondolkodik hasonlóan. Sokan azt se tudják, kiről szól a „téma”, amihez hozzá lehet szólni, mégis véleményt nyilvánítanak:-csakhogy ez sokszor olyan messze van a valóságtól,- mint Makó Jeruzsálemtől. Ezért örömteli,- hogy egyre többen látják helyesen az „összefüggéseket”,-és teszik helyre az „ész nélkül” hozzászóló „elgondolkodókat”.

 

Ha ilyen hozzászólásokból több lenne,-talán többségbe kerülnének a józan gondolkodású emberek,-és kevesebb lenne a „hőzöngés”. Biztatni is szoktam, -így.

 

Kedves Szenátor! "elgondolkodóval" kapcsolatos véleményedet 100 %-ig osztom: Kiegészíteném , ezzel a véleménnyel nem állsz egyedül. Sokan osztjuk. Belőlük több is van:-Közös tulajdonságuk: NINCS MIVEL GONDOLKODNIUK!

És hogy érdemben is hozzászóljak,a legnagyobb bajt, és értetlenséget abban látom, hogy sokan összekeverik a "szezont a fazonnal"! Ebben a kérdésben termelőkről, és nem "gazdákról" van szó! Mert a kettő még "véletlenül"-se ugyanaz!

 

A termelő az,- aki „véres verejtékével” műveli "kis földecskéjét,-vagy "nagyobbat". Segítségül kéri a "gazdák" 100 milliókat érő gépeit,- hogy szántani,-vetni,-aratni tudjon! "Keményen" megfizeti az árát! Abból él,-hogy eladja az általa megtermelt "fölösleget”,-ha van kinek! -Csakhogy most lépnek a "képbe" a felvásárlók,- akik "bagóért"vásárolják fel,-és egy "vagyonért"adják tovább! Így keletkezik az a 10-x-es különbség a termelő jövedelme és a bolti ár között!

 

A termelő már akkor elégedett, ha nagyon nem fizet rá arra,-amit a piacon nem tud értékesíteni. Ezért kell szabott minimál-árat kialakítani,-hogy az állam "megvédje a termelőket",-mert nélkülük nincs termelés!

 

Kik a gazdák? Akik kivásárolták a földet az emberek lába alól. Földbirtokosok ma! 3 gazda birtokolja egy-egy falu határát!-Elvétve van csak néhány "termelő",- akik dolgoznak is! Azért,- hogy megéljenek. A gazdák akkor is "úri módon" élnek,- ha a földet parlagon hagyják! Megkapják a földalapú támogatást, ezért nem kell "egy kapavágást se tenni"! Még felvonulni Pestre,-utat lezárni is jut idő! És a sok pesti agymosott birka eteti őket,-ahelyett,- hogy elzavarnák,- mert nem értik meg,- hogy nem ők képviselik a mezőgazdaságot!

 

Ők csak a haszonélvezői, ezt használja ki a Fidesz a hatalomért vívott harcában: Ők csináltak a "gazdákból" birtokosokat! Már csak a címet kell megvenniük-és Ők lehetnek a bárók,-hercegek,-grófok! A kastély már meg is van ! Ha így szemléljük a helyzetet,-értelmes ember nem fogja a "termelőt hibáztatni"!-Ő csak az életéért küzd, -ha nem is a megfelelő módon. Ezért kell segíteni Őket,-és ezért kellenek a törvények,- amihez az ellenzék nélkül nem lehet hozzáfogni.

 

Összegzésül: -mint "minden rosszért",-úgy ezért is felelős az ellenzék, aki soha nem nézi az ország,-és a "polgárainak" érdekét! Ezzel nem állítottam azt,- hogy a kormány és a „koalíciós” pártok nem felelősek,- mert nagyobb szervezettséggel, társadalmi párbeszéddel,-de főleg kommunikációval sokat enyhíthettek volna.

 

De ez a kisebbik szelet. A nagyobb a Fideszé, az őt támogató "szélsőjobb" romboló politikája! Társadalmi megbékélés nélkül nincs előrehaladás! Az "írek,-németek" és mások példája támasztja alá. És ebben mi játsszuk a főszerepet!

 

A "mi" alatt a választópolgárokat értem. Mert amíg azt a szekeret toljuk",-amelyik a "szakadékba tart",-ne várjuk a csodát. A "csodát"- nekünk kell végrehajtani:-végre gondolkodni kéne!- de nem az "elgondolkodók" fejével!

Szerző: Szilárd bácsi  2008.07.25. 06:39 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr23584701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása