A pénz és a kártya összefüggései.

 

Serdülőkorom egyik legfontosabb kérdése az volt,- honnan lehetne egy kis pénzhez jutni! Abban az időben még nem volt szokás a „gyereket” -ellátni zsebpénzzel. Ezért különféle „technikákat”- kellett kidokgozni.

 

De hogy mire is kellett a pénz EGYÁLTALÁN?

Arra,- hogy „legyen mit elkártyázni”!

Mert már akkor is „szerettem”- csak sokszor nem volt miből!

 

Pedig volt hol „összejönnünk”- suhancoknak: Az MHSZ irodában volt egy ping-pong-asztal, ahol ha volt labdánk, játszottunk, ha nem volt, KÁRTYÁZTUNK!

 

Annyi pénz ugyanis egyikünknél sem volt, hogy vegyünk másikat! Aztán amikor az egyik elnyerte az összes pénzt,- vett másik labdát,- és megint volt mivel játszani!

 

De nem mindig voltunk ilyen „sóherok”:- Hiszen volt sok „kereseti lehetőség” annak idején,- aki pénzszűkiben volt. -Mi meg állandóan abban voltunk.

 

HA VASGYŰJTÉST HÍRDETTEK,- arra mindig „vevők” voltunk! Nagyon sok vas,- meg „egyéb „hulladék”- keletkezett a háborúban! Így volt mit gyűjteni! De volt közöttük sok „veszélyes hulladék” is! Akkor még nem a „szemét”- jelentette ezt,- hanem a BOMBÁK,- LÖVEDÉKEK,- fegyverek,- „roncsok”... Annyi volt belőlük néha, (ha rátaláltunk walami jó helyre)-hogy nem győztük elhordani!

 

De hamar rájöttünk,- hogy „nem minden hulladékot” szabad összegyűjteni! Néhány társunk „drágán fizetett” ezért a felfedezésért!

 

Voltak „békésebb” kereseti források is! Ilyenek voltak a már említett

ÜNNEPEK: A Húsvét,- és a Karácsony! Aztán a nyári szünetekre szervezett MUNKÁK! Erdőt „takarítottunk”,- facsemetét ültettünk,-és ha már elég „nagyok voltunk”- lehetett kubikos-munkát is vállalni! A Kőbánya tetejéről Mi szedtük le a „meddőt”. Ez jól fizető munka volt,- de mégse szívesen vállaltunk hosszú időt belőle: Ugyanis úgy ki lehetet benne „fáradni”- hogy utána már kedvünk se volt se „játszani,- se kártyázni”! -Akkor meg minek törjük magunkat...

 

Nekem voltak ettől sokkal „könnyebb” bevételi lehetőségeim is.

Nagyapa is eljárt az Ipartestületbe- egy kicsit „szórakozni”. Ilyenkor én is elkísértem.

 

Volt kinn KUGLIPÁLYA, mindig szükség volt bábu-állítóra. Erre mindig kapható voltam,- hiszen ha elég pénzt „gyűjtöttem”- akár szerencsét is próbálhattam a nagyok között. Persze csak akkor,- amikor valamelyik állandó partner hiányzott!

 

Olyankor jó voltam én is,- hiszen már volt,- amikor „beszálltam”- és nem találtak nagyon rossznak,- meg különben is: Ha „ló nincs,- a szamár is jó”!

(hiszen otthon már ÁLLANDÓ TAGJA VOLTAM a családi partiknak!)

 

Nagyapa is „köztük volt”-így hamar „gyökeret vertem” a falkában. Ha HIÁNYZÓ VOLT már kerestek is: -Hol van a „kölyök”?- és szóltak,- hogy bent várnak rám!

 

Aztán együtt mentünk haza az „öreggel”, akinek akkorra már elég „virágos kedve volt”- és néha nem ártott,- ha „irányítottam”- hogy merre is van az ARRA!

 

Volt még a „bevásárlás”! Ez is hozott valamit a házhoz, csak az nem volt mindegy, ki küldött el! Mert Nagyapám „gavallér volt”- soha nem kérte el a „visszajárót! (hiszen tudta,- mire kell..) Anyám az más volt: -Ha „eszébe jutott”- az utolsó fillérig elszámoltatott! Az igaz,- hogy sokszor „elfelejtette” és az is,- hogy én soha nem juttattam az eszébe! Sőt! -Amikor „sorozatosan” elszámoltatott,- ki kellett „walamit találnom”- hogy megússzam,- hiszen előfordult olyan,

- hogy „járt volna vissza”- de hol volt az már!

 

Ilyenkor „kilyukadt a zsebem”- (én „lyukasztottam ki)- és azon a „lyukon”- kihullott a pénz! De ezt nemlehetett „soxor”- eljátszani! Hiszen mindig BEVARRTA A ZSEBEM,- és feltűnő lett volna,- ha gyakran „lyukad ki!”

 

De hát nem mindig „buktam el”,- így néha nem kellett kilyukadnia!

 

Ettől függetlenűl szép idők voltak!

Talán azért,- mert FIATAL VOLTAM- és nem értékeltem túl a pénz „jelentőségét”: Ha volt,- jó volt,- ha nem volt,- akkor azon „mesterkedtem”,

honnan a fenéből kéne „szerezni”.

 

Még az „üvegvisszaváltás is”- jól jövedelmezett: De sajnos,- nem volt elég üveg, amit el lehetett vinni: -Leginkább ünnepnapok után,- de ilyenkor meg Nagymama zsörtölődött, hogy hol van az a sok üveg,- amibe a paradicsomot akarta „befőzni”. Ilyenkor jobb volt „távol tartani magam”- az eseményektől...

 

Így léptem át a „serdülőkorból”- az ifjúkorba.

 

És pályámul a TANÍTÓSÁGOT- választottam.

-Hogy miért?-Arról legközelebb számolok be...

 

Szerző: Szilárd bácsi  2009.02.02. 09:25 1 komment

Címkék: napló ulti

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr37917607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhasznejuli 2009.02.02. 09:35:13

Nagy huncut voltál ezt nem győzöm eleget mondani,köszönöm ,hogy ilyen hamar folytattad ,gondolom nem csak én kérem!Tovább.........
süti beállítások módosítása