Nyílt levél  Magyarország valamennyi múltbeli, jelenlegi, és jövőbeni Miniszterelnökéhez, Köztársasági elnökéhez, összes állampolgárához!

20 év telt el a rendszerváltás óta, amely idő alatt egy gyerekből már felnőtt lesz. Megismeri saját magát, eldönti, milyen életet szeretne élni, hogy képzeli a jövőjét. Ha egy gyerektől elvárjuk, hogy 20 éves korra el tudja dönteni, ugyanezt elvárhatjuk egy országtól is!A rendszerváltás, vér nélkül zajlott le, Európai mércével mérve fejlett alkotmány született, kialakult a jogállamiság, megszülettek a demokrácia működéséhez szükséges intézmények, elindult a privatizáció. Az első demokratikus választás is sikeresen lezajlott, országunknak új demokratikusan megválasztott kormánya lett.

I.  Antall kormány elkezdte működtetni az új intézményrendszert, végrehajtotta a privatizációt, jól mentek a dolgok, azonban ezekkel az évekkel kapcsolatban két észrevételt tennék. Abból a pénzből, ami az állami cégek és lakások értékesítéséből befolyt, át kellett volna alakítani az adórendszert, csökkenteni a személyi jövedelemadó kulcsokat, s ezzel egy időben tudatosítani az emberekkel, hogy az állam abból a pénzből tud csak gazdálkodni, amit mi mindannyian, adó formájában befizetünk. Ezeket ellenőrizni kellett volna, s bezárni mindenféle kiskaputEl kellett volna mondani: a rendszerváltás az állampolgárra nézve nagyobb felelősséget ró. Az új rendszer az öngondoskodásról szól. Nem csak jogaink vannak, hanem kötelességeink is. Nagy hiba volt a termelőszövetkezetek szétverése. Ezeket meg kellett volna hagyni, de át kellett volna alakítani magáncégekké, ahol mindenki az általa bevitt földterület értékének megfelelő tulajdonrésszel rendelkezik, s a fel nem osztható vagyont is ugyan ilyen arányban tulajdonolja.

 II Horn kormány nem élt a lehetőségekkel,önmérsékletet tanusított.Rendberakta költségvetést,sikeresen megoldották.Nem mondták állampolgárainknak, nem tudatosították, hogy az állam nem tudja minden problémájukat megoldani. Meghagytak bennünket a tudatban, hogy állam-bácsi minden gondunkat, bajunkat megoldja. Nem tudtak javítani az adófizetési morálon, s a korrupción sem. Rájöttek viszont, hogy az ország csak akkor juthat előre, ha fejlesztésekbe kezd, autópályát, metrót, színházat épít.

III. Az Orbán kormány úgy gondolta, nem azt az utat kell járni, amit elődei elkezdtek. Leállította a METRO építését, a Nemzeti Színház építését, iújat épített, lassította az autópálya építések ütemét. Lett megfigyelési ügy, Simicska APEH ügy, Millenáris park ügy, Országimázs központ, Ezüsthajó, készültek olyan filmek állami pénzből, amit soha mozik nem vetítettek (Bánk bán), vásároltunk stadioni beléptető rendszereket állami pénzből, amit soha senki sem használt, stb Jó dolog volt viszont a turizmus fejlesztése, a lakásvásárlás  támogatása, kamattámogatás, Széchenyi terv.A 2002 es a választási kűzdelemben az aktuális hatalom szembe állította egymással az ország két oldalát. Elterjedt az a felfogás, az a jó polgár, aki velünk van, aki ellenünk, az idegenszerű, kommunista, ellenség, stb. Ez a felfogás azóta is megvan, s mára már kötelezővé vált. Ma már nem ellenfél van, hanem ellenség, nem becsületes kűzdelem van, hanem egymás porig alázása, s ebben sajnos a jobboldal élen jár, annak ellenére, hogy kereszténynek, s konzervatívnak mondja magát.Ez a viselkedés viszont mindennek mondható, kivéve  keresztényit, s konzervatívot.

IV/1 A 2002-es választásokat megnyerte a Meggyesi kormány. A vesztes  nem nyugodott bele a vereségébe, a győztes pedig úgy érezte, ha már győzött meg kell tennie, amit ígért, vagy annak legalábbis nagy részét. Jogos volt a közalkalmazotti béremelés, de az ország gazdasági teljesítőképessége ezt nem tette lehetővé. Az ellenzék minden eszközzel próbálta megakadályozni a kormány tevékenységét, Meggyesi Péterrel együtt . A D 209-es ügy hozzásegítette az országot, hogy létrejöhessen a rendszerváltás,  ami  sikerült is.

 IV/2 első Gyurcsány kormány. Megalakulásakor volt nem egészen két év a választásokig. Két lehetősége volt. Belekezd azonnal a reformokba, kockáztatja, hogy elveszti a legközelebbi választásokat, s azokat az eredményeket, amiket addig elér. Várható volt, hogy a FIDESZ nem fogja folytatni, amit elkezdenek, akkor feleslegesen teszik ki az embereket a reformokkal járó tortúrának.  Maradt a másik megoldás, felkészülnek a következő ciklusra, előkészítik a reformokat, próbálnak keveset ígérni, s megnyerni a választásokat. A taktika bejött.

 V  második Gyurcsány kormány. A kormány, megalakulásakor két hibát követett el. A győzelem után az öszödi beszédet, nem abban a körben kellett elmondani, hanem a nagy nyilvánosságnak, kicsit szalonképesebb formában. Felnőttnek kellett volna tekinteni az embereket, meg kellett ragadni a történelmi lehetőséget, amikor a rendszerváltás utáni legkedvezőbb alkalom kínálkozott arra, hogy elmondják az embereknek a rendszerváltás lényegét. Segítségünket kellett volna kérni ahhoz, ami a kormány valódi célja volt, egy fejlett európai, középen álló, demokratikus ország létrehozásához.A második hiba az volt, hogy a pártnak önmagában is rendet kellett volna tenni. Azokat a vezetőket lett volna szabad csak nyilvánosság elé engedni, akik teljes mellszélességgel kiállnak a vállalt célok mellett.  Azok a reformok, amiket a kormány meg akart valósítani lehet, hogy néhol finomításokkal, - de megállták a helyüket, nem róttak aránytalanul nagy terhet senkire sem, viszont alkalmasak voltak arra, hogy egy új szemléletet alapozzanak meg.

Ezzel szemben mi történt?

Kiszivárgott az öszödi beszéd. Az ellenzék kiragadott részletekből hamis mondanivalót kreált, a Miniszterelnök, a párt meg hagyta. Megértem azt az ijedtséget, amit kiváltott a reakció, s azt is, hogy igyekeztek minél kisebb áldozatokkal megúszni a zavargásokat, de ennek a következménye az lett, hogy tehetetlenné, védekezővé váltak, s képtelenek voltak kiállni a saját igazuk mellett.Rossz volt a kommunikció! Ez volt a legnagyobb hiba, amit elkövettek.Becsületükre váljék, mindennek ellenére, próbáltak a reformokból minél többet megvalósítani, azonban ezt mindenki igyekezett megakadályozni.A gazdasági válság kialakulása még tovább rontott a helyzeten.  Az ellenzék azt kommunikálta, nincs is gazdasági válság, csak a saját maguk által okozott károkat kell elhárítani. Belülről egyéni érdekek miatt akadályozták, kívülről azért, nehogy sikereket érjen el, mert a FIDESZ megint csak ellenzékbe kényszerül, ami már nem fért bele az elképzeléseikbe. Az lett a meghatározó elv, minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk.Hiába igyekeztek, a hatalmat azonban nem sikerült megszerezniük, bár nagyon szerették volna.

V/2 a Bajnai kormány. Felvállalták, hogy politika-mentesen, gazdasági törvényszerűségek alapján, rendbe teszik a gazdaságot.Megtették, a gazdaság elindult egy fejlődő pályán. Jó volt a viszony az Uniós országokkal, az IMF-el, s a szomszédos országokkal. Oroszországgal, s Kínával is kialakulóban volt egy normális együttműködés lehetősége.

 VI 2010-ben ismét nyert Orbán Viktor, s kormányt alakíthatott.

Nyolc éven keresztül mást sem hallhattunk, mint azt, hogy ők készen állnak a kormányzásra.Amikor arra került sor, hogy most már tényleg kormányozni kell, akkor kiderült, hogy elképzelésük sincs semmiről azon kívül, hogy növelni kellene valami módon a költségvetés hiányát, s hogy lehet magukat minél jobban megszilárdítani a hatalomban.Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet növelni a hiányt, akkor kezdődött meg a "visszaszámlálás".Először összevesztek az IMF-el, s az Unióval.Mondtak butaságokat: Görögországhoz hasonlóan, bennünket is államcsőd fenyeget, felszámolták a demokratikus intézményrendszert, tönkretették a devizahiteleseket. Megnyirbálták az Alkotmánybíróság jogkörét, felszámolták a Költségvetési Tanácsot, a Nemzeti Bank függetlenségét, az ÁSZ élére pártkatonákat ültettek, új média tanácsot és médiatörvényt alkottak, válságadókat vetettek ki, államosították a magánnyugdíj pénztárakat, "SZABAD" választást biztosítottak mindenki számára, maga döntsön a nyugdíja ügyében.Ha visszatér az állami nyugdíjkasszához, kegyet gyakorolnak s beszámítják az államosított magánnyugdíj-pénztárba befizetett összeget, de ha valaki maradni akarna, akkor tudomásul kell vennie, hogy elveszti az állami nyugdíjra való jogosultságát.Készül az új alkotmány, visszamenőleges hatályú törvényeket hoztak, sikerült kivívniuk az Unió s a nyugati sajtó nemtetszés nyilvánítását.

Visszatért az idő, amikor a hatalomhoz s a párthoz való kötődés a legnagyobb érték, amikor félni kell a sajtónak s a médiának, ha valamit leír, azzal kinek az érzékenységét sérti meg, s annak milyen következménye lesz. Minden területre párthű emberek kerültek, aki nem az, annak pedig helye sincs a közigazgatásban, vagy a közalkalmazottak között.Bármikor, indoklás nélkül fel lehet mondani bárkinek.Repülőtér, terek, utcák átnevezése.  Kulturális intézmények áthelyezése, várban lévő  épületek  előkészítése, arra  az időre, amikor már nincs köztársaság csak Magyarország.  A nép ne tehesse  be a lábát  a várnegyedbe, készülés  a koronázásra?Emlékezetem szerint, az elmúlt 50 évben nem volt még olyan politikai hatalom , aki ilyen rövid idő alatt, ennyit ártott volna az országnak.

 Mik lesznek a mostani kormány intézkedéseinek következményei? 

Teljesen elszigetelődik az ország, az UNIO nem vesz komolyan bennünket, meg van rá minden esélyünk, hogy eljárást indítsanak a kormány ellen.Oroszország soha nem fog komolyan venni (a kormányt), hisz emlékezzünk vissza rá, milyen nyilatkozatokat hallottunk tőlük az utóbbi években az oroszokkal kapcsolatban.Kína sem áll velünk szóba, nem valószínű, hogy finanszírozna bármit is, vagy ha mégis, akkor olyan áron, hogy ő járjon nagyon jól.A környező országok jó részével   finoman szólva sikerült  hűvös viszonyt kialakítani a kettős állampolgárság kapcsán.Az IMF-el elsők között nyújtott segítséget számunkra, sikerült az első találkozáskor összeveszni, úgyszintén az EU gazdasági ügyekért felelős küldöttségével.A költségvetés hiánya a különböző "trükközések" hatására még 2 évig tarthat, de mi lesz utána?Ha nem lesznek reformok, csak megszorítások, akkor három év múlva nem lesz finanszírozható a nyugdíjkassza s az állam működése.Ha hitelt kell felvenni, kitől, s milyen feltételekkel tehetjük?Ha nem kapunk hitelt,  akkor majd a lakosság megtakarított, bankokban elhelyezett pénzéhez fognak hozzányúlni, vagy lakásaikat állami tulajdonba venni, jön az ingatlanadó, minden ingatlanra?  Az új alkotmányban nem lesz benne a magánvagyon védelme!  MEGTEHETIK! Jövőre senki sem fog kapni semmiféle ellátást, ha nem tud igazolni egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt. Ezt még el is fogadnám, ha lennének munkahelyek, s csak azon múlna, hogy valaki akar dolgozni vagy nem. Mi lesz ezekkel az emberekkel jövőre?  Gondolja végig mindenki! Ha a munkahelyén valakinek valamilyen gondja támad a munkáltatójával, hova tud fordulni? Hol van az a felügyeleti rendszer, ami kialakult az elmúlt 20 évben?Hol van az átláthatóság? Ha a törvény rosszul van megfogalmazva, hova lehet fordulni?Mit csinálunk, ha 2 év múlva megszavazzák, hogy mindenki visszamenőleg fizesse be a személyi jövedelemadót, mert mégsem fér bele a költségvetésbe, a 16%-os jövedelemadó? Vannak olyan emberek, akiknek ez pld. havi 100 ezer forintot jelent, az két évre visszamenőleg, 2 millió 400 ezer Ft. EZ MEGTÖRTÉNHET!Minden további nélkül meg van a lehetőség arra, ha egy közalkalmazott, vagy köztisztviselő nemtetszését fejezi ki a kormány valamely lépésével szemben, már kapja is a felmondó levelét, indoklás nélkül.Ha egy rádió, TV csatorna, vagy egy újság olyan hírt közöl, ami nem felel meg a média-hatóság elvárásainak, minden további nélkül megbüntetheti több millió forintra, amivel akár a működését is lehetetlenné teheti.A FIDESZ 10 év alatt 1 millió új munkahelyet ígért. Jelenleg új munkahelyről nem igazán hallottunk, kivéve az Mercedes s az új Opel fejlesztések kapcsán. Elbocsátásokról annál inkább.Miből lesz így fejlődés, hogy lehet elérni a 6 % -os GDP növekedést, amit ígértek?Ha nekem bárki a rendszerváltáskor azt mondja, hogy ilyesmi nálunk még egyszer előfordulhat, azt mondom, ilyen nincs, ilyen nem létezhet.Ha pedig azt mondja, hogy ez annak az Orbán Viktornak a kormányzása alatt fog megismétlődni, aki 1989-benNagy Imre újratemetésén elmondott beszédekor egy nagyon öntudatos bátor ember volt, aki a demokrácia elkötelezettje,....... még ki is nevetem, s azt mondom nem normális. Elindultunk egy úton, amely nem előre, hanem visszafele visz az időben,minél tovább megyünk visszafele, lefelé a lejtőn, annál nehezebb lesz visszafordulni.Ha egyszer vége lesz ennek az időszaknak, akkor kezdhetnénk elölről szinte mindent.

Miért tesszük ezt?

Miért nem kezdünk el gondolkozni?Miért hagyjuk, hogy pár ember hataloméhsége miatt szembe forduljon egymással az ország két része?Miért hagyjuk, hogy semmivé váljon minden, amiért 20 évig küzdöttünk, áldozatokat vállaltunk. Miért nem lehetnek olyan kormányaink, akik tisztelik elődeik eredményeit, folytatják azokat, s nem akarnak szembe menni azzal, amit az előző kormány jól csinált.Miért nem az a céljuk, hogy elődeik eredményeit tovább tökéletesítsék, a hibájából tanuljanak, megpróbálják jobban, eredményesebben tenni a dolgukat?2010-ig minden kormány ért el komoly sikereket, s kudarcokat, tagjai lettünk a NATO-nak, az UNIO-nak, egy demokratikus, jogállami rendszert építettünk.Elkövettünk hibákat, elértünk komoly eredményeket, de összességében mindig előre mentünk. Azt látom, hogy ez másként van.Magyarország valamennyi polgárának nevében kérem a jelenlegi, s minden elkövetkező miniszterelnökünket, hogy ne rombolja le SOHA elődei munkáját, tanuljon a hibájukból, de maradjon azon az úton, amelyen a rendszerváltáskor elindultunk.Ne akarjunk forradalmat csinálni, mert az mindig áldozatokkal jár, hol nagyobbal, hol kisebbel.Próbáljunk meg békét kötni egymással, a másik embert úgy tisztelni, mint önmagunkat.Aki hibát követ el, azt ne elítéljük, hanem próbáljunk meg segíteni a hibáinak kijavításában. Természetesen a bűnt, az erőszakot el kell ítélni, de azt hagyjuk a bűnüldöző szervekre, a bíróságokra.A demokrácia és hatalom, a becsület és megbocsátás, a párthűség és tisztánlátás, a vetélkedés és szeretet, olyan értékek, amelyek nagyon jól megférnek egymás mellett.Nem kell vagy egyiket, vagy másikat választani, lehet mindet egyszerre.Ha ezt tesszük, meggyőződésem, hogy az ország nem visszafele fog menni a lejtőn, hanem előre az emelkedőn, s egyszer csak felérünk a csúcsra.

 Nőjünk fel a korunkhoz 

Ha 21 éves korunkra eljutottunk az egyetemre, ne akarjunk visszamenni a bölcsödébe. Van még pár évünk, amíg tanulhatunk az iskolában, de azután meg kell álljunk a saját lábunkon.Döntsünk felelősen, döntsük el, hova akarunk tartozni. A fejlett Európai országokhoz, vagy a diktatórikus fejletlen országokhoz?Úgy akarunk rendet, hogy mindenki jól érezze magát, vagy úgy, hogy csak a gazdagok érzik jól magukat?Úgy akarunk sikereket elérni, hogy elmondhassa mindenki, ezt én tettem, ebben én is benne voltam, vagy úgy, hogy pár ember elmondhassa magáról, én sikeres vagyok!Arra kérlek benneteket, az ország minden állampolgárát, hogy próbáljunk meg kollektíven, bölcsen gondolkozni.Próbáljuk  meggátolni a folyamatokat, hogy józan ésszel, indulatoktól mentesen érjük el a célunkat. Mi nem forradalmat akarunk, mi egy békés, boldog országban szeretnénk élni, ne hagyjuk, hogy ebben bárki megakadályozzon.Gondoljunk a gyerekeinkre, unokáinkra. Számukra milyen jövőt képzelünk? Diktatúrát, vagy demokráciát? Nyomort vagy jólétet? Biztonságot, vagy bizonytalanságot?Tegyük a dolgunkat, s próbáljunk meg mindig egy kicsit jobbak lenni, egy kicsit többet tenni, s ne felejtsük el a céljainkat! Békés, szabad, boldog országban szeretnénk élni, ahol mindenkit megbecsülnek, ahol mindenki számít.

Egy hazáját szerető MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR

Szerző: Szilárd bácsi  2011.04.20. 10:30 4 komment

Címkék: politika gazdaság orbán gyurcsány elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr882841938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziapo 2011.04.20. 17:06:45

Az ALAP-TÖRVÉNY NEM alkotmány,
legjobban a VAS-SZŰZRE HASONLÍT, 48 lyukkal, és beverhető tüskéikkel:
virtus.hu
Richárd Király tévedése
Probil-Éma - 2011.04.20 12:34

Akkor csak nyomor fokozódott, most Soklyukú alaptörvényt átjárja 48 szeg, sarkallatosan kínoznak?

vénasszony 2011.04.25. 15:26:17

Ez egy remek összefoglalása a mai helyzetnek.Egyet lehet érteni azzal a kívánsággal, hogy egy békés országban szeretnénk élni. És ehhez tényleg vissza kellene fordulni az úton, mert ez a mostani egy hatalmas szakadék felé vezet.

Szilárd bácsi 2011.05.25. 08:38:30

@vénasszony: Ez már nem vezet sehová, már BENNE VAGYUNK. A kérdés csak az: LESZ - E EMBER, aki kihúzza az országot belőle? Akárhogy meresztem a szemem, csak egyet látok: Gyurcsány Ferencet. Ő képes lenne rá. Csak azt nem értem: VAKOK VAGYUNK, hogy a többség NEM LÁTJA?

pampalini66 2012.01.07. 20:16:33

Ezek az eléggé el nem ítélhető idióták, teljesen leamortizálták az országot, tönkre tettek mindent amihez a mocskos kezükkel hozzá értek. Teljesen lenullázták a világ előtt Magyarországot, és sikerült másfél év alatt az egész gazdaságot csődbe vinni nekik. Ez az öntelt főbarom a nagyvezír még most sem vonta le a tanulságot, hanem keményítené magát. Remélem, hogy csak olyan feltételekkel adnak pénzt nekik, hogy olyan nagymértékű ellenőrzés alá teszik Őket amibe idegileg teljesen belerokkan, vagy eltakarodik a politikai életből. Nekünk az lenne a legjobb. Most már csak az a kérdés, hogy mennyire lesznek a különböző pártok, civil szervezetek az ellenzék összefogni, és lesz e vállalakozó és hozzáértő szakember akit elfogadnak az emberek!
Kívánom, hogy sikerüljön és megmeneküljön a hazánk!
süti beállítások módosítása