Fogalomzavarban az ország

Egy heti kiesés a politikából nem túl sok, talán még jót is tehet a embernek: Nem olvasta azt a sok baromságot, amit az ujságok „kacsaként” felröpítettek. Egyet utólag olvastam: Lendvai Ildikó a közös miniszterelnökjelölt!

Elolvastam a hozzászólások egy részét is, /mindet nem bírtam cérnával/ eggyel egyet is értettem: „Baromság”! A megfogalmazás tömör és világos: Ha igaz lenne, nagy valószínűséggel maradna Orbán.

Nem olvastam többet, nehogy elterelje a gondolataimat a szerintem fontos témáról, amit elsősorban kell helyére tenni. Az emberek többsége nincs tisztában alapvető fogalmakkal. Különösen igaz ez azokra, akik nem rendelkeznek igazat mondó hírforrásokkal vagy akik egyáltalán nem érdeklődnek a politika iránt.

Volt Sátoraljaujhelyen közönség-fórum Varju Lászlóval, a DK jelöltje, Majoros László bemutatásán kívül a DK programjának, tevékenységének bemutatása volt a napirend. Fő kérdés volt, mivel,milyen formában lehet megszólítani az embereket.

Kiderült, az egyszerű embereket nem érdeklik sem a rövid, sem a hosszú távú programok, az viszont igen, lesz-e munka, megélhetési lehetőség, létbiztonság, jövőkép előttük és gyermekeik előtt. Röviden: Élhető lesz-e az ország?

Más is kederült: Fogalmuk nincs arról azoknak, akik nincsenek napi szinten benne a politika vérkeringésében, mit jelent a Demokratikus Koalíció?

Egy példa: A Fórum véget ért, amikor egy politikában kevésbé jártas öreg szót kért. Ezt mondta: Miért nem csinálnak rendet a Demokratikus Koalíción belül? A vezetők egymást jelentik fel és nem tudnak megegyezni sem a listavezető, sem az egy lista, egy jelőlt kérdésében. És felsorolta a „neveket”, akik miatt nincs összefogás: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány és a „többiek”.. Ezek szerint az öreg /és ezzel nem áll egyedül/ nem tudja, hogy a Damokratikus Koalíció Gyurcsány pártja, nincs benne se Mesterházy, se Bajnai, sem a „többiek”.

Itt van a kutya elásva! Sokan még mindig Gyurcsányt az MSZP-vel azonosítják és a Demokratikus Koalícióba beleértik minden demokráciát visszaállítani akaró pártot!

A Fidesz annak idején a polgári körökkel elérte, hogy aki nincs velük az ellenség, hazaáruló és kommunista együttvéve. Alapos munkát végeztek. Az agymosást csak alapos felvilágosító munkával, nem nagy-gyűléseken, közönség-fórumokon, hanem kis csoportokban, családi, baráti beszélgetések alkalmával lehet elvégezni. Ehhez kellenek a megfelelő emberek, akik az egyszerű emberek nyelvén el tudják magyarázni a különböző fogalmakat érthető nyelven. Mint az iskolában a gyengén tanulóknak a tanító néni korrepetálással pótolja a tudást.

Volt már erre példa még az MSZMP idejében is: A Tanácstagok jelölésekor.

Házaknál gyültek össze a somszédok kiválasztani azt, ki fogja őket képviselni a Tanácsban. Ahol több ember van együtt s politikáról folyik az eszmecsere, ott lehet helyére tenni a hazugságokat, érvekkel alátámasztani az igazat.

A rendszerváltás óta hibázott már minden kormány de voltak eredmények is.

Ne szégyelljük bevallani a hibáinkat sem, de mutassuk meg azt is, hogy milyen eredményeket ért el a szocialista kormányok alatt az ország?

A reformokat csak a szocialista kormányok akarták bevezetni, de mindet megtorpedózta a Fidesz. Csak a vizitdíjat, tandíjat és a kettős állapolgárságot érintő Népszavazást említem: ennek isszuk ma a levét. Ma nincs 300 Ft-os vizitdíj, de orvosaink java külföldön kamatoztatja tudását. Nincs 5000 Ft-os tandíj, de van félmilliós költségtérités a menő szakokon és csak a gazdagok és a támogatottak juthatnak hozzá a tanulás lehetőségéhez. Ma az a „magyar”, aki a Békemenetben mutatja meg magyarságát és az a „hazaáruló”, aki az ország helyzetésról reális képet fest az Európa Parlamentben, ha EP képviselőként bevonják egy bizottság munkájába. /Tavares-jelentés/ El kell érni, hogy a nép megtudja az igazat, ki akarja a hatalmat csak a maga maffiája számára gyakorolni és ki az, aki az ország felemelkedése érdekében akar munkálkodni.

A demokrácia a nép képviseletét jelenti a hatalom gyakorlásában.

A koalíció pedig a hatalom gyakorlásában résztvevő pártok szövetségét jelenti.

A Demokratikus Koalíció viszont egy párt a sok közül, aki éppen azt képviseli, amit a Nép szeretne: Az ÖSSZEFOGÁST. Nem két pártét, nem két listát, sem hármat, sem nyolcat, hanem EGY LISTÁT, amiben minden demokrráciáért harcba szálló párt beáll az Orbán által meghirdetett „háborúba” a Demokrácia, a jogállam, a Köztársaság visszaállításáért!

Ebben a munkában a szó ereje a legnagyobb. Ha sikerül a bizonytalanokat és a távolmaradni szándékozókat meggyőzni arról. mi a tétje a választásnak és mi a különbség a diktatúra, Orbanisztán és a demokrácia, a Köztársaság között, nyert ügyünk van. Erre egy példát hozok fel. Egy hét a kórházban nem nagy idő, de arra elég, hogy a szobatársak megismerjék egymás gondolatait.Tegnap belecsöppentem a feleségem szobájában egy kis politikai eszmecserébe. Engem is bekapcsoltak a beszélgetésbe: Ki lenne a legjobb választás? Nem kellett kétszer mondani, hogy mondjak véleményt. Két órát beszélgettünk, nem mindenki volt baloldali. De a végére egy vélemény alakult ki: Gyurcsánynál nincs jobb alternatíva.

Ma a búcsúzásnál a szobatársak megköszönték a beszélgetést. Csak annyit mondtam: Ha csak a felét mondják el annak, amit hallottak, biztosan sikerül magunk mellé állítani néhány embert, aki az igazságot fogja képviselni.

Egy szó, mint száz: A választás rajtunk, aktívistákon fog múlni. Fel tudjuk-e rázni azokat, akik már kiábrándultak mindenkiből? Nem a DK híreit kell „osztani”, hanem a saját véleméyínünkkel megtámogatva kell eljuttatni mindenkihez. A személyes ismeretség okán ezt elolvassák olyanok is, akik a DK-s hírt soha nem olvasnák el. De a Te véleményedre kíváncsiak.

Soha nem volt olyan időszerű a jelszó:

HÚZZUNK BELE! A hazáért, a Köztársaságért!

Szerző: Szilárd bácsi  2013.11.08. 14:42 9 komment · 1 trackback

Címkék: politika orbán gyurcsány koalíció elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr645620843

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.11. 13:52:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vénasszony 2013.11.08. 16:02:12

Amit írásod elején fejtegettél, az azt jelenti, hogy még mindig túl nagy a katyvasz a fejekben. A "Demokratikus Koalíció" szó valóban azt jelenti, amit a nálatok felszólaló tájékozatlan ember ennek a szónak hallatán elképzelt: demokratikus pártok koalíciója.
Az illetőnek vszleg fogalma sincs arról, hogy bár már 2 éve megalakította Gyurcsány Ferenc ezt a pártot, de, bár a célja valóban ez a "pártok koalíciója" volt, de ez még a mai napig nem jött létre. Hogy Gyurcsány volt az, aki elméleti síkon már 2 éve legalább ezért a - különböző gondolkodású, de demokrata emberek összefogásáért szállt síkra.
Na, most akkor kérdem:
Ki az oka annak a felvilágosulatlanságnak, ami bizonyos helyeken az országban még mindig fellelhető?
NEM GYURCSÁNY A HIBÁS!!!!
A DK-nak országszerte vannak helyi szervezetei. Ezért helyben a felvilágosítást nekik kellene megtenni! Tudom, hogy van országjárás, de ne hagyjunk mindent egy emberre. Fogjuk meg, és VIGYÜK!!! ( ...ne:vigyétek)
Szóvalitt a kampány, közeledik a fínis: HÚZZUNK BELE!!!

Tóth Nelli 2013.11.08. 18:56:32

Szilárd!
Hál'Istennek jól sikerült a "szervíz", visszatért a mi harcias és aktív Szilárdunk!
Nem is te lettél volna, ha nem próbálod kiokosítani az összes szobatársat, meg mindenkit, aki arra tévedt! :-D
Mindenben igazad van, jobban meg se lehetne fogalmazni! Ma én is "megtérítettem" az egyik szomszédot, még azt is elvállalta, hogy segít szórólapozni, meg a választásokon beül a bizottságba! :-D
Tényleg csak úgy működik, ha sokat beszélgetünk, és meghallgatjuk a problémáikat, utána már nyitottabbak ránk is! Holnap is ezt gyakorolom: délelőtt kitelepülünk a piachoz!

lofulu 2013.11.08. 22:22:14

Az sem lenne nagy baj Szilárd ha ti, agitátorok Is olvasnátok bennünket-szimatizánsokat!

afty 2013.11.08. 22:28:18

Sajnos az embereket még mindig fel kell világosítani arról, hogy Gyurcsány Ferenc a Dk elnöke. Mi ezt tesszük hetente kétszer a kitelepüléseinken. Nagyon sokan vannak már mellettünk és Győrben egyre többen lépnek be a DK-a. Igaz ez nagyon sok munkával jár de mi mindent megteszünk, hogy minél több ember ismerje meg pártunkat és annak vezetőit. Nagyon sok a szimpatizáns és tudják és akarják, hogy kell az összefogás mert csak így lehet kormányváltás. Nagyon sokan szeretnék Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek. Egyáltalán nem szeretnék ha Feri visszalépne, egyhangúan vallják és állítják, hogy helye van a politikában. Őt tartják a legalkalmasabbnak. Teljesen egyetértek veled mindenben.

Skolem 2013.11.09. 08:41:38

Szilárd!

Jó a gondolatmeneted, de bocsi ismét van néhány megjegyzésem.

1. a "demokrácia" fogalma nem az, amit ide írtál. Túlságosan messzire vezetne ennek bővebb kifejtése, ezért most ezzel nem foglalkozom.

2. a "Demokratikus Koalíció" megnevezés szerintem azt fejezné ki, hogy abban minden demokratikus ELLENZÉKI politikus és választó képviselhesse magát. Ide nem sorolandó a Fidesz, és annak hívei, mert az nem ellenzéki párt, illetve sokak szerint nem "demokratikus" gondolkodásúak. Ezzel szemben ma már a Tavares-jelentés sorsa miatt azt kell mondanunk, hogy ők is demokraták. Ennek bővebb kifejtése ismét messzire vezetne.

3. A Tavares-jelentés eredménytelensége miatt azt kell mondanunk, hogy Magyarország demokratikus jogállam, amelynek az államformája köztársaság. Ez van, Szilárdkám! Azt már korábban is jeleztem, hogy MO jogállam, és köztársaság, hiszen minden politikai rendszer jogállam a maga módján. Jogállamról ugyanis akkor kell beszélnünk, amikor egy politikai rendszer működését törvények szabályozzák. Ez pedig létezik, Szilárd, csak nem olyan törvények működnek, amilyent a baloldal szeretne. Azt pedig, hogy mely politikai rendszert tekintünk köztársaságnak, maga a politikai rendszer működése mutatja meg. Eszerint MO köztársaság, hiszen a liberális demokrácia játékszabályait követi.

4. Az, hogy ki legyen a miniszterelnök-jelölt, nem szimpátia kérdése, hanem támogatottság dolga. Ilyen szempontból az MSZP vezeti az ellenzéket, ezért abszolút jogos az, hogy Mesterházy a jelölt, és nem Gyurcsány. Ha Mesterházy azt a baklövést követné el, hogy lemond a jelöltségéről, akkor saját magáról állítana ki rossz bizonyítványt, hiszen nem veszi komolyan a liberális demokrácia játékszabályait. A támogatottság ugyanis egyben választói akaratot fejez ki, ezért minden politikusnak ennek megfelelően KELL cselekednie, azaz nem lehet kibújni a feladat alól. Aki mégis kibújik, azt el kell söpörnie a választóknak, mert pancser politikus.

Most csak ennyit!

Tarski.

Ildikó Rödönyi 2013.11.12. 10:32:47

pedes, ha lenne elmeosztály, akkor Te is ott számolnád a hangyákat önjelölt miniszterelnökeinkkel és sleppjükkel együtt.
De sajnos nincs olyan intézmény, amelyik megszabadítaná az országot a hatalmi tébolyban szenvedő őrültektől.

DFK 2013.11.13. 10:24:20

Miniszterelnö jelöltnek csak az alkalmas, aki mögött 20+ % támogatottság van ÉS elég karakteres személyiség. Nos, a baloldalon ilyen személy nincs.

DFK 2013.11.15. 12:34:02

@DFK: Viszont egy ilyen személy van az országban: Orbán Viktor.
süti beállítások módosítása