Ami kiszivárgott az MSZP zárt kongresszusáról

2009. július 4., szombat 13:02     InfoRádió / MTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zárt ajtók mögött zajlik az MSZP kongresszusa a XIV. kerületi Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában. A tanácskozáson a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy nem lesz választási költségvetés és hangsúlyozta: a választók látják, melyik pártra számíthatnak a bajban. Lendvai Ildikó pártelnök azt hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből.

 

Szili Katalin a kongresszuson bejelentette,szeptemberben lemond posztjáról. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: tisztség nélkül kíván dolgozni a baloldal újjáépítésén. Közlése szerint azért jelentette be már most döntését, hogy az MSZP vezetése és a frakció időben fel tudjon készülni arra, hogy az őszi parlamentkezdésre új házelnököt kell jelölni.

A távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon kormányfő arról beszélt, hogy most válság van és nem választás, így a jövő évi költségvetésnek erre kell reagálnia. A miniszterelnök leszögezte: három számot kőbe lehet vésni, amelyekből nem enged. Ragaszkodik a 3,8 százalékos hiányhoz, valamint hogy 120 milliárd forintos megtakarítás legyen az önkormányzatoknál, 40 milliárdos pedig a MÁV-nál.A miniszterelnök azt mondta: a válságnak nincs vége, a válságkezelésnek sem és az ország még nincs túl a nehezén.

A Magyar Gárda feloszlatásáról szóló bírósági ítélet fontos, de nem elég, mert a szélsőségeket politikai-közéleti karanténba kell zárni. A szélsőségek azért erősödtek meg, mert a problémákra "gyalázatosan leegyszerűsítő" válaszok születtek. A tyúklopás bűn, ellene joggal várja az állam védelmét minden polgár. Megismételte: Magyarországon rendnek kell lennie.

Bajnai Gordon ismertette a küldöttekkel a roma integrációs programot, amelyben az érintetteknek is van felelősségük: be kell tartaniuk az együttélés szabályait, mindenkinek dolgoznia kell, aki képes rá, és tennie kell azért, hogy ne örökítse át gyerekeire a hátrányokat. Ezek a valódi demokratikus válaszok, nem azok, amelyekkel neonácik házalnak országszerte.Azzal összefüggésben,hogy a Fidesz visszavonná a kormány intézkedéseit, úgy fogalmazott: "kapus vagyok, védeni akarok, de nincsenek sikeres, magára hagyott kapusok, mert kellenek a hátvédek és a csatárok is".

Kell egy csapat - hangoztatta beszéde végén a miniszterelnök.

Kongresszusi beszéde elején azt mondta: eddig nem tudta, melyik a kedvenc olasz csapata, de a múltkori kongresszuson megvilágosodott, hogy az ő csapata nem az Internazionale, hanem a Milan. (Ezzel a miniszterelnök arra utalhatott, hogy a legutóbbi kongresszuson a résztvevők elénekelték az Internacionálét.)

Lendvai Ildikó beszédében hangsúlyozta, hogy elég az előre hozott választások emlegetéséből. A pártelnök azt kérte: A párt országos választási bizottságának tagjai a költségvetés elfogadása után mondjanak le kormányzati szerepükről.
Hangsúlyozta: 1,7 millió nyomós okuk van a válságkezelés támogatására, ennyi devizahiteles nyertese van a politikájuknak. Aki az előre hozott választásokhoz akar aláírást gyűjteni, az szegfű nélkül gyűjtse,- inkább naranccsal.

Az Index szerint azt is mondta: "aki még egyszer, generációs vitában le mer öregezni, annak kitépem a haját." Telly Savalas azt mondja, igazi férfi nem pazarolja a hormonjait hajnövesztésre. Én sem akarom harci kedvünket és energiáinkat személyi kérdésekre pazarolni" - mondta Lendvai Ildikó.

Mesterházy Attila az információk szerint arról beszélt, hogy az MSZP nem populista, hiszen felelősen gondolkozva, saját népszerűségét is képes beáldozni a haza érdekében. Azt is hangsúlyozta, hogy büszkék lehetnek a baloldalra, az emberek mindig számíthatnak a felelősen gondolkodó, cselekvő szocialistákra.

Ne azt mondd, más mit tegyen, hanem azt, hogy te mit vállalsz - fogalmazott a politikus. Mesterházy Attila hangoztatta, hogy a következő választáson győzni akarnak, 2010 májusáig ott állnak a kormány mögött. Utalt arra is, hogy, a kisebbségi véleményeket nem a médiában kell elmondani, hanem házon belül.

 

A Fidesz véleménye

 

A Fidesz a kongresszusra úgy reagált: hiába fordítják meg a mozdonyt, annak a másik oldala is csak ugyanolyan, az emberek ugyanazt látják. Mozdonyfordítás helyett mozdonycserére van szükség - írta Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő arra utalva, hogy az MSZP a Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítójában tartja kongresszusát.

Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt. A Magyar Kommunista Munkáspárt hat tüntetője két óriási transzparensének egyikén az volt olvasható: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája".

A politika szóban a T-betűt behajtani tilos táblában ábrázolták.

Géczi Attila, a Munkáspárt országos elnökségének tagja az MTI-nek azt mondta, arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt húsz év MSZP által művelt baloldali politikája hova vezetett.

A park főbejárata előtt, az utcán több tucatnyi újságíró, fotós és operatőr várakozik. A Vasúttörténeti Park a rendezvény miatt szombaton zárva tart.

 

 

Szerző: Szilárd bácsi  2009.07.08. 10:10 Szólj hozzá!

Címkék: politika elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr341233767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása