Nyugat vagy Kelet? Ez a kérdés, válasszatok!

 

Régen érlelődik bennem a gondolat, hogy elmondjam a véleményem a választás eredményéről. Ezt már mindenki megtette, aki számít valamit a politika színpadán: Politikusok, elemzők, újságírók és egyszerű emberek, akiknek van mondanivalójuk.

 

Ha rövid akarok lenni, nagy kudarcnak ítélem meg. Le kellett volna vonni a konzekvenciát és feltárni a vereség okait. E helyett azt látom, hogy a pártok nem a saját portájukon sepregetnek, hanem a másikban keresik a bűnbakot. Ezzel a hozzáállással eredményt elérni nem lehet. Amíg mindegyik nem néz szembe önmaga múltjával és az elkövetett hibákkal, nem várható a széles néprétegek szimpátiájának elnyerése. Támogatottság nélkül pedig nincs esély a győzelemre.

 

Már elég idős vagyok ahhoz, hogy újabb négy évet szenteljek pártépítésre, ennyi időm lehet, hogy már nincs is. De ez csak az egyik oka, hogy az utóbbi időben passzív vagyok. Murphy törvénye szerint ami elromolhat, az el is fog romlani: Abban a korban vagyok, hogy sorban veszítem el a képességeim, már semmi nem műxik úgy, mint régen. Mozgás-korlátozott lettem, olvasni, írni már csak rövid ideig tudok, ha meg akarom hallgatni a híreket, „tolmács” kell a megértéshez. Egy szó, mint száz: Lejárt a szavatosságom.

 

Persze nem kezdek hozzá a saját szociális temetésemhez, szeretnék még egy élhető, szabad magyar köztársasságban élni, vagy legalább ebben meghalni. Ezért amíg látok reményt arra, hogy van értelme „szólni”, teszem a dolgom amit tudok segíteni. Ezért is írom ezt a blogom.

 

Mostanában azt tapasztalom, a baloldal a sebei nyalogatásával van elfoglalva és közben keresi a megoldás kulcsát. Ami tulajdonképpen ott van minden szavazópolgár kezében, csak nem élt vele és azt gondolom, most sem fog: A voksa. Hogy elmenjen szavazni és olyan pártra adja voksát, akiben megbízik, hogy az Ő ügyét fogja támogatni Brüsszelben az EU Parlamentjében.

 

Nem igaz, hogy épeszű ember nem tud választani a kínálatból olyan pártot, amelyik normális programot kínál, a szegények érdekeit kívánja szolgálni az oligarchák helyett. És amelyik már rendet rakott saját portáján, átláthatóvá tette működését és elkötelezte magát Európa mellett. Mert Mi ugyan Ázsiából jöttünk, de Európához tartozónak akartunk lenni mindig.

 

A történelmünk tele van kudarcokkal, amik hosszú távra meghatározták hazánk sorsát. Ha két lehetőségünk volt választani, mi mindig a rossz lóra tettünk. Voltak szép emlékeink is, de ezeket soha nem sikerült győzelemre vinni, vagy a hatalom vérbe fojtotta, vagy akadtak árulók, akik pénzért bármire kaphatók voltak.

 

Voltak hőseink és példaképeink, akiknek a becsületét a későbbi korok érdeküknek megfelelően meghamisították vagy kiforgatták. Ma itt állunk Európa közepén hamis példaképeket állítva a felnövő ifjúság elé és Európa nem érti: Hová akarunk tartozni? Mert a jelek szerint a „keletre nyitás” politikáját képviseli a kormány.

 

Sokat olvastam az utóbbi időben nekem tetsző blogokat és elemzéseket. Nem tudom, ki honnan tájékozódik, de ajánlani tudom azokat a blogírókat, akik nyíltan felvállalják véleményüket, attól függetlenül, tetszik vagy nem az olvasótáboruknak. Két nevet említenék, akikkel többnyire egyetértek, és akik úgy írják meg az igazságot, hogy nem mérlegelnek. Szabó Gábor „TUAREG” és PuPu blogjai mindig időszerű és aktuális témát vesznek górcső alá. Persze sokan mások is írnak jó írásokat, amiket érdemes elolvasni. „Aki keres, talál” mondja a közmondás is. Ahhoz, hogy az egyszerű ember tájékozódni tudjon a politika útvesztőjében, nem árt meghallgatni az arra hivatottak véleményét.

 

A TV, Rádió és a Net rengeteg anyagot szolgáltat a tájékozódáshoz.. Aki ebben ésszel válogat, nagy valószínűséggel rátalál az Igazságra is. Vannak ajánlásaim: A DK politikusainak különböző videói, különösen Gyurcsány Ferenc beszédei sokat segíthetnek az igazsághoz vezető út megtalálásában. Ha összevetjük a Fidesz és Orbán beszédeivel, rögtön kilóg a lóláb: Ki mond igazat és ki hazudik? Az öszödi beszéd óta eltelt már jó néhány év, ami arra elég volt, hogy aki akarta, megértette annak tartalmát és mondanivalóját. Aki ma is „kurcsányt” emlegeti, meg „libázik”, az soha nem fogja megérteni, ki van hasznára az országnak és ki, aki csak kárt okoz.

 

Nekünk, akik megtanultuk akár saját kárunkon, mi az Igazság, van még feladatunk: Meg kell ismertetnünk azokkal, akik még a „hitetlenek, kételkedők, távolmaradók” táborát erősítik. Azt a közel négymilliónyi bizonytalant kell megszólítani. És erre az EU Parlamenti választás jó lehetőség. Egyetértek Gyurcsány Ferenccel az alábbiakban: Ha az EU-s választáson nem sikerül átlépni a küszöböt, - nem sikerül jelöltet juttatni Brüsszelbe – lemond elnöki posztjáról. Világos beszéd. Annyit, mint a DK és külön Gyurcsány tett a sikerért, az összes többi nem tett! A DK-hoz hű szavazók, ha nem tartják KÖTELESSÉGÜKNEK támogatni vezetőiket, akkor ez a nép nem érdemli meg, hogy érte bárki kitegye a lelkét.

 

Szolidáris vagyok Gyurcsány Ferenccel. Ha most is kudarccal végződik a választás, én is szögre akasztom a politikai ambiciómat. Nincs újabb négy évem kivárni, hogy a Nép észheztérjen: Egye meg, amit főzött, de nélkülem.

 

Remélem, erre nem kerül sor. Nem szeretnék Orbanisztánban meghalni.

Szerző: Szilárd bácsi  2014.05.03. 12:32 10 komment

Címkék: politika gyurcsány elemzés demokratikus

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr706112421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2014.05.03. 13:29:46

Nagyon jó írás Szilárdbá, örülök ha írsz. :)

Üdv

Gábor

Támasz 2014.05.03. 14:12:06

Értem én - sőt, magam is átérzem - írásod indítóokait, mégis azt mondom: korainak tartom a posztnak ezt a politikai végrendelet szerű stílusát.

Már csak azért is, mert ha te úgy is érzed, romlik a látásod, a meglátásaid helyén valóak; ha úgy is tartod, "tolmácsra" van szükséged a hírek megértéséhez, egyrészt ez a manipulált orbáni hírgyártás korában nem meglepő, másrészt vagy nagyon jó a tolmácsod, vagy mégis jobban eligazodsz az útvesztőkben, mint oly sokan, akik pedig szakmányban osztják hamis bölcsességeiket.

Hogy a demokratikus térfél pártjai - tisztelet a kettőnk által egyaránt privilegizált DK-nak, mint kivételnek - a hibákkal történő következetes szembenézés és a valós elemzés helyett az összefogásbeli társaikban, illetve magában az együttműködésben jelölték ki a bukás okait, az sajnos egyenesen következik abból, amit én magam másfél éve hajtogatok. Elsősorban politikusi és bizony emberi kvalitásokban gyenge - értsd: befolyásolható, felkészületlen, önös érdekek vezérelte, megalkuvó - a magyar politikai elit (ismét csak tisztelet az elsősorban a DK-t erősítő kivételeknek!), hogy a párthatárokon átnyúló megélhetésiek hangjának felerősödéséről már ne is beszéljek.

Hogy egy "párt" (LMP) a szakadása után olyan mínuszos teljesítménnyel is bejuthat a Parlamentbe, amelynek egyetlen hangsúlyos szempontja, hogy mindenkit szidjon, de az ellenzéket nem is kicsit jobban...

Hogy az azóta megszűnt, ellenzéki rendezvényszervező mivoltának köszönhetően párthoz kötődők sokaságát is megmozgatni tudó álcivil magánszerveződésből (Milla), egy think tankre épülő,valós politikai gyakorlatban viszont gyenge agytrösztből (Haza és Haladás), a hozzá csapódott, háttér nélküli LMP-resztliből (PM) és a tömegbázist egyedüliként mozgatni képes Szolidaritásból létrejött hámozott luftballon (Együtt-PM) sokáig azt higgye, versenyezni tudhat az MSZP-vel és joga van másokat kirekesztenie az együttműködésből...

Hogy az MSZP érdemi és értékelhető politikai cselekedetek és tényleges megújulás nélkül máig úgy gondolja, mintha az összes, a kormányváltókra adott szavazat a szociknak szólt...

Na igen. Rendet kell tenni a fejekben, a fent említett, pártokként emlegetett zárt körű klubokban pedig a fejéről a talpára állítani a dolgokat! Hogy a vezetők megértsék végre, nem a tagság és a támogatók vannak őértük, hanem - fordítva.

Azt pedig ne mondjuk, hogy egy esetleges újabb balsiker után visszavonulnánk, éppen ellenkezőleg! Ez az a harc, amelyet mi biztosan nem fogunk, nem tudunk feladni. És nem elsősorban azért, mert nem szeretnénk Orbanisztánban meghalni, hanem azért, mert előtte még évekig élni akarunk: a Magyar köztársaságban!

Szilárd bácsi 2014.05.03. 14:33:20

@Támasz: Nagyon szép gondolatok, amikkel egyetértek. Ezzel a verssel válaszolok rá.

@Váci Mihály: Még nem elég!

Nem elég megborzongni,

de lelkesedni kell!

Nem elég fellobogni,

de mindig égni kell!

És nem elég csak égni:

fagyot is bírjon el,

ki acél akar lenni,

suhogni élivel.

Nem elég álmodozni.

Egy nagy-nagy álom kell!

Nem elég megérezni,

de felismerni kell!

Nem elég sejteni,

hogy milyen kor jön el;

jövőnket - tudni kell!

Nem elég a célt látni;

járható útja kell!

Nem elég útra lelni,

az úton menni kell!

Egyedül is! Elsőnek,

elől indulni el!

Nem elég elindulni,

de mást is hívni kell!

S csak az hívjon magával,

aki vezetni mer!

Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!

A jószándék kevés!

Több kell: - az értelem!

Mit ér a hűvös ész?!

Több kell: - az érzelem!

Ám nemcsak holmi érzés,

de seb és szenvedély,

keresni, hogy miért élj,

szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég - a Világért!

Több kell: - a nemzetért!

Nem elég - a Hazáért!

Több kell most: - népedért!

Nem elég - Igazságért!

- Küzdj azok igazáért,

kiké a szabadság rég,

csak nem látják még,

hogy nem elég!

Még nem elég!

Lilla50 2014.05.03. 15:18:12

Szilárd! Szilárd! Van még dolgunk!
Tegyük!

és keressük tovább a magunk igazát!

2014.05.03. 16:34:30

Szilárd bá!
Sokan vagyunk, akik igénylik bölcs gondolataid, véleményed és meglátásaid. Rád még sokáig szükség van ezen a fertályon. Legalább addig, amíg sikerül elzavarni ezt a velejéig romlott és aljas fidesz bagázst. Jó egészséget kívánok.

Támasz 2014.05.03. 17:03:12

Nosztalgikus hangulatba hoztál, Szilárd bá' a Még nem elég!-gel, hiszen annak idején Váczi Mihálynak ezzel a remekével nyertem országos úttörő kulturális seregszemlét. Rég volt, szép volt. :)

Támasz 2014.05.03. 17:04:08

Természetesen Váci Mihály...

Bubuci 2014.05.03. 17:12:25

Kedves Szilárd!
Magam is elemezgettem a vereség okait.A különböző elemzők sok mindent felsoroltak. Én csak azokra az okokra akarok kitérni amiről nézetem szerint mi, a különböző pártok tagjai illetve szimpatizánsai tehetünk.
Az egyik ilyen ok hogy az összefogás jó háromnegyed évvel később jött össze mint kellett volna. A nagy pártok vezetői azzal voltak elfoglalva, hogy minél jobb pozícióba lépjenek be az összefogásba. Az együttműködésbe a DK-val a tömegek, saját tagjaik követelésére sem számoltak. Ezt látta a választó polgár is és úgy gondolkodott, hogy ilyen formációra nem szavaz, inkább nem megy el szavazni.
A súlyosabb ok szerintem az volt, hogy nem álltunk a szegények mellé. Ez alatt nem azt értem, hogy nem beszéltünk eleget nehéz,kilátástalan helyzetükről, hanem azt ,hogy nem mentünk el közéjük, nem biztattuk, bátorítottuk őket. Ezért nem érezték, hogy vannak barátaik akik őszintén akarnak tenni értük. Nem elég, hogy valamelyik pártvezető a TV nyilvánossága előtt meglátogat egy nehéz helyzetben élő családot. A párttagoknak és szimpatizánsoknak kellett volna és kell ma is személyes kapcsolatokat kiépíteni a mély szegénységben élőkkel segíteni őket amiben csak tudjuk.Nem csak anyagi természetű segítségre gondolok itt. Nagy segítséget lehet nekik nyújtani például hivatalos dolgaik ügyintézésében amihez ők nem értenek és ezért alul maradnak a hatóságokkal szemben. Ha ezek a dolgok megtörténtek volna, a szegény emberek érezték volna azt, hogy vannak igazi barátaik a jobban élők köréből más lett volna a választás eredménye. Nagyobb lett volna a részvétel, és kevesebbeket lehetett volna megfélemlíteni.

terlasz 2014.05.04. 01:40:50

Szilárdbá! Aki ilyen remek blogot tud írni, annak nem járt le a szavatossága!

Szilárd bácsi 2014.05.04. 11:00:03

Kedves Barátaim!

Köszönöm ezt a sok biztatást, amit Tőletek kaptam. A sok kiegészítést, amivel a blog hiányosságait értékesebbé tettétek.

Minden embernek legalább két arca van: Az egyik a "testit" jeleníti meg, a másik a lelkét. Hiába vagyok lélekben erős, /ezt sugalljátok Ti is/ ha a teste gyenge.. :( Az meg tény: A TESTNEK valóban lejár a szavatossága. A "lélek" viszont szabad. És tovább él. Ha erről különbözően vélekedünk, akkor is. ♥
süti beállítások módosítása