Barátság ultiverseny

 

Ez a két fogalom messze esik egymástól. Már csak a különböző „érdekek” miatt is. A barátság a szeretet egyfajta megnyilvánulása, míg az ultiverseny az egy szórakozást űzők versengése, hogy eldöntsék: az adott időszakban ki a legjobb a versenyzők között?

 

Van egy másik fontos dolog: A sportszerűség, ami összeköti a két előbb említett fogalom ellentétes érdekeit. Olyan ez, mint a törvények és szabályok között az írott érvényessége, amit mindig fölülír az íratlan, erkölcsi szabályok emberi, „baráti” légköre. Olyan baráti légkör, ahol az írott és íratlan szabályok egyszerre érvényesülnek, csak baráti társaságban alakulhat ki, ahol az Ember áll a játék középpontjában és a sportszerűség dominál.

 

Hogy kerülök ebbe a történetbe, az külön megér egy misét. Szeretek ultizni. Szeretem az embereket, keresem a Barátokat és kerülöm azokat, akik a versenyeken azt a célt tűzik maguk elé, hogy a tisztességesen játszóktól elvegyék a „játék örömét”, a mindenáron való nyerési kényszert kihasználva jogosulatlan előnyt harcoljanak ki maguknak. Ezek miatt szokott balhé kitörni még a Barátinak nevezett versenyeken is. Néhány fogalommal nem árt megismerkedni, a szó szerinti értelmezése ok lehet a baráti légkör megmérgezésére.

 

RENONSZ, ha bármelyik játékos nem a szabályok szerint tesz lapot a játék folyamán. Ez a fajta cselekvés lehet vétlen és lehet szándékos.A sportszerű játékost az különbözteti meg a „másiktól”, hogy ha észreveszi, hogy tévedett, maga jelenti be, vagy ha más figyelmezteti rá, nem kér bizonyítási eljárást, elismeri és fizeti a következményeket.

 

Nade! Nem mindegy, mikor, milyen célból követ el bárki renonszot? Ha tévedett, /elnézte/ az vétlen. Az ellenérdekelt félnek kára származhat. /nem teljesül a csendes 100, 4 ász vagy ulti/ kérheti a renonsz korrigálását, ha időben észleli. Ha a renonszot szándékosan követi el bármelyik fél, hogy mentesüljön a következményektől és erre ígény mutatkozik az ellenérdekelt fél /felektől/, kötelező korrigálnia és elviselni a várható + következményeket.

 

Ez csak egy a sok közül, amivel a sportszerűtlen játékosok megkeseríteni próbálják a játékot sportszerűen játszó társaik életét. Ismerős fogalom ultis berkekben: én még nem passzoltam” című játék az idegekkel. Ezt akkor követik el aljas indokból, amikor semmi lapjuk nincs, mégis húzzák az időt egészen addig, míg a bemondónak elfogy a türelme és „kijátszik”, joggal érzékelte, hogy senki nem akar licitálni. A „renonszra játszó” ekkor dobja be a lapját, hogy „Ő még nem passzolt”.. Számtalan esetet tudnék említeni /és természetesen neveket/ akik ebből az aljas módszerből „élnek”, ezzel pótolják játékbani hiányosságaikat és ezzel kergetik őrületbe sportszerűen játszó ultistársaikat.

 

Ezek a szabályok nemrég még éltek. Amikor a „négyszines” /pankrációs/ ulti volt a domináns, és még voltak Kártyatermek, ahol a „kártyamester” szervezte a játékot, állította össze az asztalokat – érdeklődési és anyagi ígényeket figyelembe véve. Na ott az ilyen „játékosok” csak egyszer ülhettek asztalhoz: Először és UTOLJÁRA.

 

Életemet meghatározta a „játék szeretete” és a sportszerűség. Ez részben pedagógus múltamból, részben sportvezetői tevékenységemből ragadt rám. Ezért vagyok olyan hülye, hogy sokadszorra is megpróbálom összeegyeztetni a szinte lehetetlent: egy asztalhoz ültetni a számomra Barátnak számító ultisok minél nagyobb számát, de SPORTSZERŰ JÁTÉKRA BÍRNI azokat is, akiknek ez qrvára nehéz feladat.

 

Optimista vagyok: Eccer csak sikerülni fog! Voltak már próbálkozásaim több- kevesebb sikerrel, /leginkább a létszám sántított/ mert vagy az EGYIK, vagy a másik szempontot nem sikerült maradéktalanul megvalósítani. Most reménykedem, mert „csak” azokat hívom és várom, akik el tudják fogadni a JÁTÉKRÓL alkotott elképzelésemet, /de szép is lenne, ha mindenütt, minden versenyen zökkenőmentesen, RENONSZ nélkül, baráti légkörben folyna ez a szép játék, ami egyébként HUNGARIKUM/ - és akik hozzám hasonlóan szeretik a TÉTRE menő játékot.

 

Annyit tettem már az ulti asztalára, hogy véleményemmel is hozzájáruljak e szép játék jövőjének felvirágzásához. Azt gondolom: A sportszerűség térnyerése csak segítheti a játék népszerűségét, elsősorban a fiatalok körében. Ahhoz képest, hogy a sokat szidott Kádár-korszakban millióknak nyújtott szórakozást az ulti, most, felmenő rendszerben országos lefedettségben versenyek biztosítanak játéklehetőséget az ultizni kívánók számára, a rendszerben résztvevők száma nem éri el ORSZÁGOSAN az ezer főt!

 

Ez szomorú, mert ezt a sportot űzhetné a kispénzű embertől mindenki, aki megtalálja a számára megfelelő baráti kört, kulturált körülmények között kiélheti játékszenvedélyét a nélkül, hogy ennek káros kihatása lenne a családra vagy a társadalomra nézve.

 

Annyit kéne tenni az illetékeseknek, megfelelő versenyeket biztosítsanak minden igénynek és tartsák távol a versenyektől az oda nem illő bajkeverőket, akik tevékenysége elriasztja a játékot szeretők sokaságát. Ezért vágok neki /sok csalódás után/ újra meg újra egy BARÁTI ULTIVERSENY megszervezésének. De van más okom is rá.

 

Én már voltam mindenütt, ahol szerveztek nekem megfelelő minőségű versenyt az ország majdminden pontján. Jogos elvárás részemről, hogy legalább EGYSZER Ti is elgyertek hozzám, hogy nem kelljen fáradnom, hiszen már nem vagyok mai gyerek. És szeretném azt a baráti gesztust viszonozni, amivel bárhol jártam, fogadtatok.

 

Ha minden úgy sikerül, ahogy terveztem, akkor remélem, a hozzám látogató Barátaimnak maradandó emlékül fog szolgálni a Barátság Ultiverseny.

 

A hely, ahová várlak benneteket:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nriG53Cnbsk

 

Szeretettel várok mindenkit, akit Barátomnak tekintek.

 

Szerző: Szilárd bácsi  2014.05.18. 11:35 12 komment

Címkék: barátság ulti

A bejegyzés trackback címe:

https://szilardba.blog.hu/api/trackback/id/tr186178987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilárd bácsi 2014.05.21. 10:05:41

Kedves Barátaim!

Sok nehézség után VÉGRE! Úgy tűnik, „megtört a jég”, megkaptam az első visszajelzéseket a június 14.-ei Barátság Ultiversenyre.

Több szálon megy a szervezés, a többséget csak telefonon tudom elérni, de akivel van kapcsolatom más módon, azt Emailban vagy a Facén értesítem.

Akik eddig jelezték részvételi szándékukat: /Vastagon szedve a „szervező” /

BUDAPEST:

„Ötletgatda”: Moskovits Sándor, Podruzsik József

Elsőnek csatlakoztak: Levente József, Vass Pál, Sárközi István

MUOE szinten is támogatandónak tartják: Muzslai Róbert, Bartos Gábor.

Tetszik az ötlet: Boldizsár Gábor, Tar János

Soltvadkert: Solti István

Szeged: Bágyi Imre

Két napra jönnének:/péntek-szombat/ Petrik Tamás /Tomi/ Berdó Levente /Levi/

Debrecen: Nagy István + 4 fő

Kisvárda: Mészáros Károly, Bacskai Gyula, Szalai Antal.

Sárospatak: Kiss János

Ez eddig velem együtt 22 fő, a szervezés folyamatban van, a bővülésről időben be fogok számolni ITT, a Blogban - hozzászólásként.

Maga a Játék 5 X 18 leosztás, várhatóan 11 órakor kezdődik, 17-kor fejeződik be. /a vonattal érkezők és hazaindulók miatt/

A Szabályokat minden „olvasni tudó” kihámozhatta Blogomból.
Baráti játék, szigorúan a Sportszerűség keretein belül.
Az anyagiakról nem beszélek, azt mindenki tudja, ha mástól nem, a Szervezőktől

FORGATÓKÖNYV:

„Családlátogatás”: Bemutatom a lakásom,az „ereklyéimet”,hol élek, a feleségem, mivel foglakozik, amikor engem éppen a „rossz tör” Pesten. Mindezt jófajta kisüsti pájinka mellett, a Barátságra és a Sportszerűségre koccintva

10.50 Regisztráció, nevezés,ebéd kiválasztása. ötféléből lehet választani
11.00 Játék kezdete. Levezető: Levente József, munkatárs: Eszter unokám, aki a gördülékeny és pontos adminisztrációért felel.
12.30 Ebéd. /két forduló után/
13.00 Játék folytatása /további három forduló/
16.50 Eredményhírdetés, díjak, nyeremények átadása.

Díjazás: 25 fő alatti részvételnél HAT FŐ részesül a nyereményalapból.
Az étkezés költségével /1000 Ft / fő/ csökkentjük a nyereményalapot. Így étkezésre + pénzt nem szedünk.

30 fő fölött a nyereményalapból KILENC FŐ részesül díjazásban.

Minden idelátogató Barátomnak kellemes, baráti szórakozást, sportszerű játékot és eredményes szereplést kívánok!

Barátsággal: Várszegi Szilárd Szilárdbá” - kinek hogy teccik...

Figyelem!
Azoknak, akik nem elégszenek meg az „egyszeri élvezettel”,
PÉNTEK DÉLUTÁN egy baráti „félkezes” játékra is van lehetőség.

Szállás olcsón megoldható. Kétágyas szoba 4200 Ft-ért ígényelhető. *****
Ezt az igényt legkésőbb12.-én /szerdán/ délig kérem benyújtani.

Ráadás!

Nem csak előtte, utána is „állok rendelkezésre”, aki nem akar hamar hazamenni. A SZÁLLÁS SZOMBAT ÉJJELRE IS igénybe vehető.

Azt hiszem, minden „kérdésre” választ adtam.
Rajtatok a sor, hogy legyen LÉTSZÁM, és ha van igény, mindent megpróbálok teljesíteni. Rajtam nem fog múlni.

Szeretettel várok Mindenkit, aki úgy gondolja: Egy éven EGYSZER belefér meglátogatni távoli barátját, aki nem átall majdminden HÉTEN Pestre járni hajnaligtartó szenvedélye kielégítése céljából..

Szilárd bácsi 2014.05.21. 10:08:46

@Szilárd bácsi: Úgy látszik, a "vastag betűket" a blogban nem lehet érvényre juttatni, de azt hiszem: E nélkül is MEGÉRTI a kedves Vendég, ki kicsoda ebben a szereposztásban.

mi vok én 2014.05.22. 16:10:21

Szia Szilárd!

Vona bejelentkezett szeretne jönni!
Azt kértem, hogy hozza a Bélát is tanulni szeretnénk tőle KGB ügyben. Béla válaszolt nagyon szeret Ő is játszani csak megvárja beledöglik-e ebbe az idegeskedésbe amit csinálnak vele. Egy hét mulva mindenki elfelejti röhög rajta milyen jó hecc volt.. Már beperelték a kiszivárogtatót azt beazonosították és a szöveggel volt valami manipuláció megint bajai buli kezd kikerekedni!

mi vok én 2014.05.23. 07:05:56

"Jó lenne ezen változtatni, mielőtt még többen észreveszik." Egyetlen mondat a cikk végén aki hazáját szereti aggódik érte az tisztába van azzal, hogy a csata elveszett és ez köszönhető 1947 után kialakult morálnak talán még 1956 visszafordíthatta volna,de a gerinc a tartás elveszett az emberekből. Hogy gondoljuk amikor a lopásra elvtársi hunyorításra volt építve egy társadalom akkor a piacgazdaság körülményei között megállja a helyét. A tulajdon szentségét, ha az állami vagy éppen magán, senki nem tartja tartatja be. Ezzel a tetű gazember züllött politikai vezetéssel kellett volna szembeszállni az értékelvű világgal. Mert ott valamennyire a pénz az adott szó még működik, bár egyre nehezebben. Nem véletlen mennyi kalandor jelent meg hazánkba, korrupciót átláthatatlan üzleti manipulációkat hozva, ennek esett áldozatul a mezőgazdaság a meglévő versenyképesnek tűnő iparunk is. Sajnos a polgári demokrácia nem lehetett működőképes, statáriális körülményeket kellett volna 10 évig működtetni és hogy ki kik jó kérdés! Az tudjuk 100 milliárdnyi EURÓ tűnt el kézen -közön. a többit mindenki tudja! Pénzintézetek Gyárak Olajügyek Zöldbárók Rendőrség Bíróság Államigazgatás Devizaadósok és senki ne csodálkozzon, HOGY JOBBIK és az a csodálatra méltó dolog eddig, hogy ezt megúszták, de meddig?

magyarnarancs.hu/narancsblog/mit-kezdjunk-szelsojobboldali-honfitarsainkkal-89607/?orderdir&pagenr=3

Szilárd bácsi 2014.05.23. 15:20:58

@mi vok én: Hogy mi vagy Te, azt mindenki tudja. De most alaposan elnézted a házszámot. ez az írás az ULTIRÓL, a BARÁTSÁGRÓL és a SPORTSZERŰSÉGRŐL szól. Te meg idehozod a napi politikát, a helyett, hogy arra válaszolnál: JÖSSZ, vagy nem? És ha igen, /amit ígértél,/ MIKOR és kit hozol magaddal?

Szilárd bácsi 2014.05.23. 15:44:25

Kedves Barátaim!

Ma felderítésen voltam: Megnéztem, mit ajánlhatok "Étlap gyanánt".

Szombaton - érkezés után - a választék: Mangalica tokaszalonnából abárolt szalonna kenyérrel vagy zsíros kenyér lilahagymával.

Erre jól csúszik majd az a "kupica" pájinka, amit Nálam, a család-látogatáskor be lehet kapni. Ettől még este nyugodtan beülhetsz a kocsiba.

A Regisztrációnál mindenki kiválaszthatja, mit óhajt enni.
Lehetőségek:

1. Halászlé + túrós csusza

Levesek: 1. Borsóleves
2. Tanyasi húsleves

II. fogás: 1. Rántott borda
2. Rántott sajt
3. Gombás naturszelet
4. Sertéspörkölt galuskával
5. Párizsi csirkemell
6. Töltött káposzta

Akik már pénteken jönnek, ugyanebből választhatnak VACSORÁT.

sZÁLLÁS: 2250 FT / FŐ EGY ÉJSZAKÁRA.

Szombat estére is lehet szállást kérni - ugyanennyiért.

Szállásígényt 11.-én /szerda/ délig kérem leadni.

Szilárd bácsi 2014.05.23. 15:53:35

Ami még kimaradt: A bekerülés költsége.

A "reggeli" és ebéd EGYÜTT 1300 Ft.
A helyszínen döntjük el, hogy ezt az összeget a Nevezési díjból vonjuk el vagy külön beszedjük.

Akinek egyik kaja sem felel meg, külön rendelhet magának az étlapról, TELJES ÁRON.

Jó étvágyat!

Szilárd bácsi 2014.06.02. 11:19:51

Kedves Ultis Barátaim!

Szeretném mindazok tudomására hozni, akik Vajdácskára készülnek a Barátság ultiversenyre, hogy örvendetes fordulat állt be a szervezésben. Az alábbi hírt a vajdácskai verebek is csiripelik, innen tudtam meg és ezért teszem közkinccsé.

A MUOE /Muzslai Robi/ BUSZT INDÍT Budapestről, hogy mindenki, aki szeretne egy jó hétvégét eltölteni Vajdácskán, ezt megtehesse.

Erre azoknak is meglesz a lehetősége, akiknek az általam felállított „mérce” magasnak minősülne. Ugyanis akik az ultit nem 100 Ft.os alapon szeretik, részükre Robi „Különversenyt” szervez, kupával, tokkal-vonóval együtt.

Ez a verseny is az én „különszabályaim” szerint bonyolódik, ez is 5 X 18-as leosztású, és a BARÁTSÁGRÓL meg a SPORTSZERŰSÉGRŐL szól.

Minden egyéb megtalálható blogomban a HOZZÁSZÓLÁSOK alatt.

Részvételi szándékát MINDENKI Muzslai Róbert felé jelezze.

Kellemes hétvégét, jó szórakozást, jó lapjárást, jó játékot kíván mindannyiótoknak a házigazda: Szilárdbá, vagy kinek hogy teccik.

Szilárd bácsi 2014.06.03. 11:54:24

Most jutott eszembe:

Nagy sikere volt tavaly Pesten a "vajdácskai Málnának". Pedig az télen volt, és fagyasztott.

14.én viszont benne leszünk a málnaszezonban. Ilyenkor a málna még qrvadrága, különösen Pesten. akit érdekel és szeretne venni, előzetes megrendelés után 1500 Ft /kg áron biztosítom a számára.

Azért kell az előzetes megrendelés, mert akkor nem a PIACRA MEGY, hanem Nektek. Kb 10 kg a várható mennyiség, amivel számolni lehet. az KAPJA, aki előbb szól. /a készlet erejéig/ Ha igény van rá, kihagyunk egy piaci napot. Ha nincs, viszi a feleségem a piacra.

És mégegy: Ma kaptam a hírt, hogy azok, akik nem a "hivatalos" versenyre jönnek, nevezési díj nélkül, csak a játékért játszhatnak. Na meg egy Kupáért, amit Muzslai Róbert ajánlott fel.

Erre a helyieket is szeretettel várom!

Itt az üzenet, Levente Józsitól.
"Ami biztos, hogy lesz Barátság ulti. Amit a Robi szeretne, hogy indulnak még valahányan csak Kupáért.
Nincs nevezés,nincs tét. Csak játék. Ez azért is jó, mert a helyiek is jöhetnek erre a versenyre."

Szilárd bácsi 2014.06.03. 11:57:01

De ha a jelenlevők másként döntenek a "különversenyt" illetően, NÉPSZAVAZÁSSAL azt játszanak és úgy, ahogy kedvük tartja.

Szilárd bácsi 2014.06.09. 20:36:38

Mivel hivatalos visszajelzést senkitől még nem kaptam, megpróbálom a "másik oldaláról" megmozgatni a dolgot: Felfedem, mit tudtam meg "suba alatt", vagy épp a verebek csiripelték.

Írok egy "várható névsort", amiben sok ugyan a kérdőjel, de van egy biztos pont: Én ott leszek. Hogy a guta fog-e megütni, vagy örömömben táncra perdülök, az méh a jövő zenéje. De hamarosan, legkésőbb e hét szombatján bizonyosan történik "walamy"...

Habár én azt szeretném, hogy hamarabb tudjam meg a tutit. Ezért vettem a bátorságot NÉVSORT ÍRNI.

Csak megemlítem: Fejből sorolom, és nem tudom mindenkinek a nevét pontosan, aki valamilyen úton jelezte részvételi szándékát.

Egy "csoportba" azokat írom, akik "egy felkából" valók és egyvalaki szervezte be. Itt a szervezőt NAGYBETŰVEL írom és utána az általa beszervezetteket.

Ez a névsor arra is jó, hogy akiről nem tudok, vagy kimaradt, tudja jelezni: Ő is létezik!

EGOISTA VAGYOK: Így magamon kezdem, elvégre ez biztos, hacsak....
1. Várszegi Szilárd /házigazda/
2. Kiss János /Sárospatak/

3. MÉSZÁROS KÁROLY /Kisvárda/
4. Bacskai Gyula /Kisvárda/
5. Szalai Antal /Kisvárda/
6. Nagy Béla ?? /Kisvárda/
7. Dienes János?? /Kisvárda/

8. NAGY ISTVÁN /Debrecen/
9. Török Imre /Debrecen/
10. Ladányi Zoltán /Debrecen/
11. ???????????? /Debrecen/
12. ???????????? /Debrecen/

13. MUZSLAI RÓBERT /Budapest/
14. Tar János /Budapest/
15. Lovász Gyula + Judit /Budapest/
16. Boldizsár Gábor /Budapest/
17. Szász Annamária /Budapest/
18. Fülöp József /Budapest/
19. Bágyi Imre /Szeged/
20. Solti István /Soltvadkert/
21. Pusztai Péter /Szolnok/
22. Janek József /Szolnok/

23. BARTOS GÁBOR /Budapest/
24. Bartos Gergely /Budapest/
24. Petrik Tamás /Budapest/
25. Berdó Levente /Budapest/
26. Festorazzó András /Budapest/

27. LEVENTE JÓZSEF /Budapest/
28. Vass Pál /Budapest/
29. Sárközi István /Budapest/
30. Moskovits Sándor /Szigetszentmiklós/
31. Podruzsik József /Szigetszentmiklós/
32 "Bébi" /Szigetszentmiklós/
33. Haklár Jeromos /Budapest/

Erről a 33 emberről "hallottam": Vagy beszéltam is Velük, vagy a facén jelezték.

_Vannak még, akikről csak közvetve hallottam, Őket is szívesen várom.

BUSZ-ról is hallottam. de hogy végül hogy jön a társaság? FOGALMAM NINCS. Meg arról sem, kinek kell esetleg szállás és mikor? Előtte, vagy utána? Én nyitott vagyok minden megoldásra.

De most már jó lenne tudni, HÁNYADÁN ÁLLUNK?

EGY KIS SEGÍTSÉG A TÁJÉKOZTATÁSHOZ:
VárszegiSzilárd iivcs@citromail.hu Email

06703148207 telefon

Várom a visszajelzéseket!

Baráti üdvözlettel: Szilárdbá'

Szilárd bácsi 2014.06.09. 20:40:45

Majd elfelejtettem: A feleségem is várja a VENDÉGEKET!

Frissenszedett "vajdácskai málnával".

Aki ígényt tart rá, nem árt, ha megrendeli: 1500 Ft / kg /a készlet erejéig, megrendelési sorrendben.
süti beállítások módosítása